Der knytter sig sagn til mange af øens gravhøje og bakker, om nisser i nord og syd og sagnet om Kong Humbles Grav i en stor langdysse ved Humble.

Med tiden er forskelle mellem Nord- og Sydlangeland blevet mindre, men det er fortsat kun på Sydlangeland, der bliver kogt æg på stranden i påsken. Til gengæld færdes påskeharen på hele øen og lægger sine æg i reder i haverne, som den har gjort i over 100 år; en skik, der stammer fra Tyskland. I fiskersamfundet Bagenkop hænger der kirkeskibe i Bagenkop og Magleby Kirker, og skibene får en overhaling hvert syvende år med efterfølgende optog til kirkerne.

Madkultur

Langelandsk kost har været præget af landbruget, idet den var baseret på egne råvarer som svin og produkter fra haven. Dog blev kosten på de små øer, hvor forholdene for landbrug ikke var lige så gunstige, suppleret med fisk. På Strynø dyrkede de fleste kommen, der blev solgt i Rudkøbing og Svendborg.

Der findes et utal af retter baseret på spæk eller flæsk. Pandeflæsk er en traditionel ret, og langelandske fedtegrever spises hele året som pålæg på rugbrød. De består af lige dele »almindelige« fedtegrever, hakket lever og hakkede æbler, der langsomt koges med salt og lidt sukker. Tidligere var der også »pærebitter«, små stykker tørret pære, i. Medvirkende til rettens overlevelse er, at den er fryseegnet.

Juleaften spiser en del stadig julesuppe på Sydlangeland. Den koges på oksekød og suppevisk og serveres med kød- og melboller samt grøntsager; kødet spises med peberrodssauce, franskbrød og ristoppe. Risene er kogt med korender, presset ned i en kop og bagefter vendt ud.

Nytårsaften spiser enkelte familier endnu højkål af grønkål, der koges længe i en flæskesuppe. Heri er der skiver af kogte kartofler. Flæsket spises dertil, og tidligere var der også lungepølser. En traditionel dessert er gærpandekager med stikkelsbær i mælkesirup.

Videre læsning

Læs mere om kultur i Langeland Kommune

Læs også om

Se alle artikler om Dagliglivsfortællinger

Se alle artikler om Traditioner og fortællinger