Ising hænger til tørre på snor i Thyborøn efter rengøring og saltning. Tørfisk er fisk, der er tørret uden eller efter let saltning. I Thyborøn bruges som oftest ising eller rødspætte.
.

Mange af traditionerne på Lemvigegnen knytter sig til årets mærkedage. Det gælder fx omkring jul, hvor borgmesteren hejses op med kran for at tænde det store juletræ på Torvet i Lemvig, og julemanden ankommer med skib til byen. Siden 2016 har der også været julemarked på Torvet.

Andre traditioner knytter sig til livets højtider, og sølv- og guldbryllupper fejres fx med store fester i forsamlingshusene. Ved runde fødselsdage er det almindeligt med en invitation i ugeavisen, og så skal man tilmelde sig, for fejringen foregår ofte med siddende spisning.

I flere af de små landsbyer er dilettant og revy med efterfølgende fest med til at styrke det lokale fællesskab.

Lemvig Marked og Dyrskue er en årligt tilbagevendende tradition. Det første dyrskue blev afholdt i 1840. I Lemvigområdet var der ingen landboforening før 1856, og dyrskuet blev noget usædvanligt til på privat initiativ, drevet af en komité med fem af egnens indflydelsesrige personer. I dag besøger over 10.000 gæster dyrskuet. En anden tilbagevendende begivenhed er musikfestivalen Haze over Haarum, som siden 1980 er blevet afholdt i Harboøre.

I Thyborøn har man tradition for at gå på tørfiskerov. Det foregår om aftenen i det skjulte. Hvis man er særlig grisk, skærer man tørresnoren med fisk over i hver ende og løber med alle fiskene.

Madkultur

Adgangen til Vesterhavet og Limfjorden har sat sit præg på madkulturen. Langs Vesterhavet var tørfisk tidligere en typisk hverdagsspise, og fladfisk blev saltet og hængt til lufttørring på vasketøjssnore i det fri. Dette syn kan man stadig møde om foråret, hvor tørfisk bliver nydt som en traditionsrig snack. Til den årlige Fiskedag i Thyborøn serveres masser af frisk fisk, ofte til tonerne af det lokale band Tørfisk.

Hos fiskerne i Harboøre var »krappinghue« en yndet kogt fiskeret, som nu helt er gået af mode. Fiskehoveder fra fx torsk blev fyldt med en dej lavet af rug- eller bygmel, fiskelever, rogn og peber, allehånde eller sennepspulver.

Inde i Limfjorden er limfjordsøstersen endnu ikke blevet helt fortrængt af stillehavsøstersen, og den betragtes både lokalt og internationalt som en stor delikatesse.

Også krabber fanges i stor stil, hvilket har givet anledning til Krabbefestival i Lemvig, der blev afholdt første gang i 2017. Her kan man smage på bl.a. taskekrabber og andre kvalitetsfødevarer fra egnen.

Videre læsning

Læs mere om kultur i Lemvig Kommune

Læs også om

Se alle artikler om Dagliglivsfortællinger

Se alle artikler om Traditioner og fortællinger