Den årlige sandskulpturfestival ved Søndervig har hver sommer siden 2003 tiltrukket et stort antal gæster, og flere kunstnere har deltaget fra begyndelsen. De op til 40 kunstnere arbejder ud fra et fælles tema på en 200 m lang og 7 m høj sandvæg. Temaet i 2018 var »Trolddom og magi«.
.
På en tidlig junidag kan handlende og andre besøgende i Nygade i Ringkøbing se på klassiske biler, veteranbiler og motorcykler, der deltager i det årligt tilbagevendende motorløb North Sea Classic. Løbet går som regel hele vejen rundt om Ringkøbing Fjord inklusive et besøg i Ringkøbing.
.

I middelalderen var der i det område, som i dag dækkes af Ringkøbing-Skjern Kommune, fire hellig kilder: Sankt Knuds Kilde i Lønborg, Kapelskilde eller Sankt Hans Kilde i Bølling, Røgind Kilde og Torsted Kilde. Specielt Sankt Knuds Kilde i Lønborg ansås for at have stor helbredende kraft. Så sent som i 1950’erne fortaltes det, at man kunne købe vand fra denne kilde hos apotekeren i Tarm.

Høbjergning betød meget i Vestjylland i gamle dage. Høauktionerne på Tipperne og Værnengene hvor retten til at slå hø blev solgt, samlede mange folk fra sognene omkring Ringkøbing Fjord. I Vostrup og Stauning afholdt man engfester, inden høbjergningen gik i gang. I Ringkøbing blev der op til sankthans afholdt et stort folkemarked, hvor bønderne hyrede arbejdskraft til høbjergningen. Også strandingsauktionerne på Holmsland Klit kunne tidligere samle mange mennesker fra hele området.

Af større fællesarrangementer, som i dag samler folk fra hele kommunen, kan nævnes nytårskoncerten i ROFI-Centret i Ringkøbing. Også de årlige generalforsamlinger i Ringkøbing Landboforening, Vestjysk Bank og Skjern Bank trækker mange folk til.

Tidligere har der været tradition for store grundlovsfester, der blev afholdt på særlige steder som bakken Tirsbjerg Knap i Hoven og Dejbjerg Præstegårdshave. I Vedersø Præstegårdshave afholdt digterpræsten Kaj Munk valdemarsdag. Denne tradition er blevet genoptaget af Ringkøbing-Skjern Museum.

Der er mange julemarkeder i kommunen. Et af de største er Bundsbæk Mølle Julemarked, der blev oprettet i begyndelsen af 1980’erne og samler ca. 5.000 besøgende over to weekender.

I Skjern er der gennem de sidste 50 år opstået en juletradition omkring Skjern Vindmølle. Traditionen begyndte, da møller Erik Lund i slutningen af 1960’erne satte lyskæder på møllens vinger op mod jul. Til børnenes fornøjelse placerede han også en julemandsdukke i møllehatten. I årenes løb har traditionen udviklet sig, så byens børn samles foran vindmøllen for at vække julemanden den første søndag i advent. Når julemanden er vågnet, køres han til torvet foran stationen, hvor han tænder byens juletræ. I Ringkøbing har man gennem flere år forsøgt at iscenesætte Ringkøbing som julens by, Raunonia.

I påsken er træerne på Ringkøbings torv udsmykket med påskeæg i mange farver. Om sommeren er der musikalsk underholdning samme sted. Der er ikke noget sankthansbål, der samler hele kommunen. I stedet søger mange ud til bål i de små fjordhavne.

Der har tidligere været afholdt markeder i Ringkøbing, Skjern, Videbæk og Tarm samt i Dalager (Borris) og Herborg. Specielt markederne i Tarm og Dalager var søgt af mange. Inden for de sidste 25 år er disse to markeder genopstået som kræmmermarkeder. Bork Vikingemarked i Bork Vikingehavn er et historisk marked, hvor »vikinger« fra flere lande medvirker. Markedet har ca. 6.000‑7.000 besøgende.

Der har været et lang tradition for dyrskuer i Skjern, Ringkøbing og Videbæk. Det eneste dyrskue, der afholdes i dag, er museets Historiske Dyrskue på Bundsbæk Mølle.

I takt med turismens og fritidssamfundets udvikling er der opstået en række nye traditioner i Ringkøbing-Skjern Kommune, fx cykelløbet Fjorden Rundt, motionsløbene Skjern Å Running Challenge, Fjordløbet og Klausie-løbet i og omkring Torsted. I forbindelse med Søndervig Vinterbadefestival er der nytårsbadning i Vesterhavet.

Af lokale begivenheder og festivaler kan nævnes veteranflyopvisningen Stauning Air Show i Stauning, Sildefestival i Hvide Sande, antikmessen Antik i Ringkøbing, Sandskulpturfestival i Søndervig, Træskulpturfestival i Ringkøbing, Bork Festival ved Bork Havn samt Ringkøbingløbet, hvor veteranbiler kører fjorden rundt.

Frivillige grupper i kommunen er aktive i levendegørelse af den lokale historie, bl.a. Vægterlauget i Ringkøbing, stiftet i 1975. Desuden deltager frivillige i friluftsspillene om rakkerne ved Rakkerhuset i Bjørnemose ved Bundsbæk Mølle og i friluftsspillene uden for Kaj Munks Præstegård i Vedersø, hvor Kaj Munks teaterstykker opføres som friluftsspil.

Madkultur

Destillationen af maltwhisky i de flotte 1.000-liters kobberkedler (wash stills) overvåges på Stauning Whiskys destilleri, som er indrettet i en nedlagt gård tæt på Stauning. Initiativet blev taget af ni lokale whiskyentusiaster i 2005, og produktionen i de tidligere gårdbygninger begyndte i 2009.

.

Langs hele Jyllands vestkyst har tørret og saltet fisk været udbredt i forskellige udgaver og under mange forskellige navne. Omkring Ringkøbing Fjord kendes saltede og tørrede isinger som »dabs« eller mere lokalt »Hvide Sande-sushi« eller »tørrede jyder«. Hovedet skæres af fiskene, som lægges i salt i et døgn. Derefter hænges de til tørre i ca. en uge på tørresnore. Om foråret, når vinden er tør, salt og kølig, er forholdene til tørring bedst. De tørrede dabs, der kunne holde sig længe, var en vigtig næringskilde, når vinterstormene forhindrede fiskeriet. Dabs spises traditionelt både kolde, stegte og kogte, oftest med purløgssovs. Foreningen Havnen har siden 2007 hyldet den traditionsrige ret med en årlig dabsdag i Hvide Sande på Kristi himmelfartsdag.

Ved Stauning vest for Skjern blev Danmarks første egentlige whiskydestilleri oprettet i 2005. Stauning Whisky har modtaget flere europæiske priser, men er stadig lokalt forankret. Et 200-liters fad røget single malt har bl.a. været lagret på skonnerten Maja, der sejler ud fra Hvide Sande Havn. Af andre lokale bryggerier kan nævnes ølbryggeriet Hvide Sande Bryghus, der i 2018 etablerede sig i et tidligere fiskepakhus på havnen i Hvide Sande, samt likørbryggeriet Westjysk Smag i Finderup, der begyndte produktionen i 2014. Derudover kan nævnes Økogårdene Skjern Enge, der bl.a. sælger kød fra køer, som græsser på naturplejearealer i Skjern Enge langs Skjern Å.

Videre læsning

Læs mere om kultur i Ringkøbing-Skjern Kommune

Læs også om

Se alle artikler om Dagliglivsfortællinger

Se alle artikler om Traditioner og fortællinger