Christen Dalsgaard blev født på Krabbesholm i 1824, og han brugte ofte sin hjemegn som inspirationskilde i sine malerier. Sallingkvindernes hovedtøj var særlig fine vingekapper, som blev brugt ca. 1840-50, og som bestod af tyl og kniplinger. Hovedtøjet blev istandsat af de dygtige kvinder på egnen. Vingekapperne skulle pibes, og det krævede særlig ekspertise. Hovedtøjet ses her på Dalsgaards En jysk bondepige, der lægger kort op fra 1854.

.
Bryggeriet Hancock i Skive brygger hvidtøl, pilsner, adskillige specialøl og sodavand. I 1892 købte Christian Christiansen et lille konkursramt hvidtølsbryggeri. Han udviklede produktionen til også at omfatte sodavandsproduktion, og fabrikken blev delt i to grene: ølbryggeriet Thordal, opkaldt efter hustruens barndomshjem, og sodavandsfabrikken (mineralvandsfabrikken) Krystal. I 1954 blev fabrikken omdøbt til Hancock.
.
Medarbejdere på Thise Mejeri pakker oste ind i bomuldsklæde. På mejeriet produceres flere typer danbo samt ost af bl.a. goudatypen.
.

Fra 1925 til 1950 trak de midtjyske ringriderfester 20.000-30.000 mennesker fra et stort geografisk område til Skive. Ud over ringridning var udbuddet af forlystelser det største efter Dyrehavsbakken på Sjælland. Der var servering og udskænkning samt danseestrader – den ene med plads til 2.000 dansende ad gangen, og festen sluttede på andendagen med et festfyrværkeri. Også børnehjælpsdagene, som blev afholdt i Skive fra 1944 og nåede at fejre 60-års jubilæum, opererede med et stort antal forlystelser.

Stor tilslutning på adskillige tusinde mennesker var der også til Jenlefesterne, som forfatteren Jeppe Aakjær afholdt ved sin gård Jenle fra 1908. I Aakjærs tid kunne en karl betinge sig en fridag, så han kunne komme til Jenlefest eller til dyrskue. Ligesom ved ringriderfesterne mødtes land og by på dyrskuet. Også her var der tivoli, servering (bøf og nye kartofler samt jordbær med fløde) i husholdningsforeningernes kvindetelt og indtil 1970 et stort bal.

I 1916 skrev Jeppe Aakjær »Historiens Sang«, der blev sunget ved Historisk Stævne på grundlovsdag i Skive. I mange år holdt Radikale Venstre deres grundlovsmøde i urtehaven ved Spøttrup, og her var den radikale politiker Bertel Dahlgaard, der var født i Vestsalling og valgt i Skivekredsen 1920-60, fast taler.

For at styrke fællesskabet i lokalsamfundene afholder borgerforeningerne i flere af oplandsbyerne en byfest af 2-3 dages varighed hver sommer, og flere steder er der også fællesspisning et par gange i løbet af vinterhalvåret. Det kan fx foregå i Kassehuset (Æ Kassehus) i Glyngøre, i det nye multihus Pulsen fra 2015 i Balling eller i det nye medborgerhus i den nedlagte Lihme Skole.

Madkultur

Fiskeri var som mange andre steder et bierhverv for en del bønder langs Limfjorden. Fisk var en velkommen afveksling på middagsbordet og gav mulighed for lidt ekstra indtjening. Mange fiskeretter fra Limfjordsområdet går derfor igen her. Herudover spiste bønderne grynretter som »flæskegrød« og »grøning«, en kold byggrød i skiver, der blev ristet på pande med fedtegrever og serveret med sirup.

På Limfjordens øer blev avlet gæs, som senere blev drevet ned igennem Jylland og solgt. Kødet fra de gæs, der blev slagtet lokalt, blev ofte saltet og tørret. Halsen kunne bruges i retter som »fyldt gåsehals«, hvor halsskindet blev fyldt med medisterfars og derefter kogt eller stegt.

Fødevareproducenter som Thise Mejeri og Glyngøre samt bryggerierne Hancock Bryggerierne og Fur Bryghus er alle stiftet i kommunen. Limfjorden, dens natur og dens ressourcer indgår i lokale begivenheder som Muslingedagen på Fur, Fur Rundt og Glyngøre Sildefestival.

Fur Rundt er en af Skiveegnens store folkefester. På Fur Havn er der boder, som sælger Ø-specialiteter (Småøernes Fødevarenetværk) fra Fur, og i det store telt på havnen er der spisning og bal. Glyngøre Havn og byens nye borger- og forsamlingshus, Kassehuset, hvor man tidligere fremstillede sildekasser, er ramme om Glyngøre Sildefestival i august, hvor boder promoverer Limfjordslandets produkter.

Muslingedagen blev igangsat af muslingefiskerne på Fur i 2001, mens sildefestivalen i Glyngøre begyndte i 2010. Begge arrangementer har til formål at markedsføre lokale fødevarer, men derudover er de ramme om fællesaktiviteter som spisning, underholdning og dans, der altid har indgået i egnens folkefester.

Egnsdragter fra Fur og Salling

Fra begyndelsen af 1800-tallet til midten af århundredet er der i kvindedragten på Fur bevaret et gammelt jysk snit i meget mørke farver, hovedsagelig i grønt og mørkeblåt. Bindelivet (bullen) havde forneden en tyk vulst, der udgjorde brede hofter under et skørt – en reminiscens fra 1600-tallets dragtskik, ligesom snørelukningen foran, der var dækket af en stiv brystsmæk og pyntet med silkebånd. Bullens skulderstropper var bundet til forstykket med et sløjfebånd. Under bullen havde kvinden en grønstrikket trøje. Huen var mørk i tre-stk. facon eller puldfacon og ombundet med et tørklæde. Ved ørerne sad hvide vinger.

Sallingegnens dragtdele kendes bedst fra maleren Christen Dalsgaards billeder. Han var godsejersøn fra Krabbesholm, og de dragtdele fra Salling, som han brugte i sine malerier, havde han indsamlet sammen med forvalteren. Som sådan kan dragterne ikke bestemmes som bøndernes og fiskernes klædedragt fra den tid, hvor malerierne blev udført, de er snarere en generation ældre. Troværdigheden af de malede dragtstykker på hans malerier og skitser bekræftes af Christen Dalsgaards dragtsamling, der indkom til Nationalmuseet i hhv. 1914 og 1921.

Videre læsning

Læs mere om kultur i Skive Kommune

Læs også om

Se alle artikler om Dagliglivsfortællinger

Se alle artikler om Traditioner og fortællinger