Tegningen fra 1897 viser den dramatiske situation, hvor Lille Ib, Gøngehøvdingens tro tjener, er blevet fanget på taget af Gjorslevs tårn, tvunget derop af svenske soldater. Ib har sikret sig med sit bælte, så han ikke styrter ned, og hans krage flyver op til ham med mad, så han ikke dør af sult. Illustrationen stammer fra Carit Etlars roman Dronningens Vagtmester (1855) med tegninger af Poul Steffensen.
.

Stevns Kommune gemmer på et væld af sagn og fortællinger. Den måske vigtigste fortælling er den om Klintekongen eller Ellekongen/Elverkongen, for i nogle fortællinger er det én og samme konge, mens det i andre er forskellige. Han hersker over klinterne på Stevns, Møn og Rügen og rejser i en vogn, der bliver trukket af fire sorte heste. Han rejser over havet, der bliver mørkt og vildt, mens man hører hestenes vrinsken.

I skuespillet Elverhøi af Johan Ludvig Heiberg kaldes Klintekongen for Elverkongen. Ifølge myten har en dansk konge aldrig besøgt Stevns (ud over i Heibergs skuespil), for på Stevns hersker kun én konge, og det er Klintekongen. Klintekongen bor dels i sit kammer i Store Heddinge Kirke, dels i sin hule i Møns Klint. Han har også sat sit aftryk i kommunevåbenet, som viser Klintekongens krone over Stevns Klint.

Der er adskillige myter om Højerup Gamle Kirke, som ligger på kanten af Stevns Klint. En af dem handler om en skipper i havsnød. Han afgav det løfte, at han ville bygge en kirke, hvis han kom sikkert i land. Han holdt løftet, men kirken ligger så yderligt, at den er i fare for at styrte i havet, hvorfor den hvert år ved julenat siges at flytte sig et hanefjed ind i landet. Det var dog ikke helt nok, for d. 16. marts 1928 styrtede kirkens kor i havet.

Ved Ranes Banke ved Varpelev rider adelsmanden Rane Jonsen hver nat hovedløs rundt. Han blev dømt fredløs for sin medvirken til mordet på kong Erik Klipping i Finderup Lade. Han blev fanget i 1294 og henrettet. Jonsen forbindes i øvrigt til Gjorslev Gods.

Videre læsning

Læs mere om kultur i Stevns Kommune

Læs videre om

Læs også om

Se alle artikler om Dagliglivsfortællinger

Se alle artikler om Traditioner og fortællinger