Den første lørdag i maj har sømandsklædte, syngende mennesker siden 1994 sat deres præg på Svendborgs bymidte, når der holdes Store Marthadag. Det er en fejring af Svendborg som søfarts- og uddannelsesby med afsæt i kultfilmen om skibet Martha (Nordisk Film, 1967). De 260 heldige, der har fået billetter, går syngende fra Gastropub Børsen i Gerritsgade til byens biograf, hvor Martha vises som særforestilling. Herefter fortsætter festen, der i høj grad er præget af kærlige drillerier og traditionel rivalisering mellem maskinmestre og styrmænd, som er uddannet på Svendborgs maritime uddannelser.
.

Ifølge Saxo kom vikingekongen Helge til Thurø, hvor han voldtog pigen Tora og forlod øen igen. Tora blev gravid og fødte datteren Yrsa, der som ung kvinde blev sendt til Helges hof. Helge forelskede sig i Yrsa og giftede sig med hende uden at vide, at hun var hans datter. Sammen fik de sønnen Rolf Krake.

I juli 1889 skød den svenske løjtnant Sixten Sparre først sin elskerinde, Hedvig Jensen, kendt som linedanserinden Elvira Madigan, og derefter sig selv i Nørreskoven på Tåsinge. Parret blev senere begravet side om side på Landet Kirkegård nogle kilometer fra skoven. Det har siden været tradition, at brude, der er blevet viet i Landet Kirke, lægger brudebuketten på Elvira Madigans grav, fordi hun aldrig fik en.

Siden 1829 har Svendborg Borgerlige Skyttelaug (stiftet 1815) holdt deres årlige sommerfest og skiveskydning tredje pinsedag. Skyttelauget går i optog fra Svendborgs centrum til Christiansminde under fuld musik fra Peder Most Garden. Dagen slutter traditionelt med festfyrværkeri.

Hvert år på Kristi himmelfartsdag samles en lang række soldaterforeninger med faner, repræsentanter fra samtlige værn og en lang række almindelige borgere for sammen med Peder Most Garden at gå i optog fra Torvet til SvendborgAssistens Kirkegård. Her standser optoget ved forskellige soldatergrave, hvor der lægges kranse og synges. Optoget til soldatergravene har været afholdt hvert år siden 1867.

Madkultur

Det sydøstlige Fyn har været et centrum for dansk frugtavl, lige siden baron Niels Juel på Valdemars Slot midt i 1700-tallet pålagde bønderne at plante frugttræer på Tåsinge. Frugtavl er stadig en levende kulturarv med lokal fejring af Æblets dag og med »Æbleræs«, en kapsejlads med gamle sejlskibe lastet med æbler fra Troense til Svendborg. En stor samling af lokale, historiske frugttræssorter søges bevaret i Tåsinge Frugthave; mest kendt af de lokale æblesorter er filippaæblet, der stammer fra landsbyen Hundstrup. I 1887 såede den 12-årige Karitha Filippa Nielsine Margrete Johansen det første filippa æble fra en kerne fra et vildæble. Det fik hendes navn og blev godkendt som sort i 1889.

I 2008 blev Svendborg som den første danske by optaget i det internationale netværk af Cittaslow-byer, der bl.a. lægger vægt på lokale råvarer og madkultur (slowfood). Foreningen Kulinarisk Sydfyn, stiftet i 2001, arrangerer hvert år i juni et kæmpe fødevaremarked. Af nye fødevareproducenter i kommunen er der kommet flere mikrobryggerier, tre vingårde, to destillerier, og på den lille ø Skarø produceres is baseret på birkesaft og sukkertang.

Videre læsning

Læs mere om kultur i Svendborg Kommune

Læs også om

Se alle artikler om Dagliglivsfortællinger

Se alle artikler om Traditioner og fortællinger