På grund af afbrændingsforbuddet i sommeren 2018 var det et alternativt sankthansbål, der blev tændt på Vallensbæk Havn. Der er ligeledes tradition for at holde sankthans i Vallensbæk Mose.
.
Gadekærskoncerterne er blevet en tradition i Vallensbæk Landsby.
.
Vallensbæk Kirke, der menes opført som en kridtkvaderkirke i 1100-tallet, ligger umiddelbart nordøst for Vallensbæk Landsby. Ifølge ældre folklore skulle kirken have været opført et andet sted end det nuværende, men om natten rev trolde bygningen ned og flyttede materialerne til den nuværende placering, hvor landsbyboerne så måtte opføre den på ny.
.

Årets gang i Vallensbæk Kommune byder på faste indslag som en ny kunstudstilling hver måned i Vallensbæk Kultur- & Borgerhus, ofte forestået af Vallensbæk Kunstforening. Det er også her, der er Påskebasar. I juni afholdes Store Cykeldag med en rute rundt i kommunen ført an af borgmesteren. Sankthansbål på Vallensbæk Havn trækker både lokale og borgere fra andre kommuner til. Arrangementet afholdes af Lions Vallensbæk og kommunen, og borgmesteren holder båltaler for både børn og voksne, der kan deltage i mange aktiviteter.

Spejdere og Vallensbæk Rulleskøjteklub har tradition for at afholde årligt tilbagevendende arrangementer i august, bl.a. rulleskøjtemaraton. I forbindelse med Vestegnens Kulturuge finder en række lokale arrangementer sted. Mosens Dag og Børnekulturugen er eksempler på folkelige aktiviteter, hvor foreningslivet deltager aktivt. Vallensbæk Stationstorv og Vallensbæk Kultur- & Borgerhus danner rammer om bl.a. arrangementet Festlig Fredag, hvor man i september hylder det frivillige arbejde med musik, arrangementer og boder. Året sluttes af med julearrangementet Jul i Vallensbæk samme sted, hvor kulturforeningen De Lilla Svaner, Vallensbæk Musikskole, Vallensbæk Kultur- & Borgerhus, Centerforeningen og kommunen afholder koncert med musikskolens elever, ligesom der er boder.

Siden 2013 har der været afholdt Zombieløb i Vallensbæk Mose. Zombieløbet er et 5- eller 10-km’s trailløb (løb på ujævnt underlag med naturlige forhindringer), hvor løberne undervejs bliver jaget af levende døde.

Vestegnens Kulturuge

Vestegnens Kulturuge er blevet afholdt hvert år siden 2013 og er et samarbejde mellem kommunerne Albertslund, Høje-Taastrup, Ishøj, Hvidovre, Rødovre og Vallensbæk.

Det var Vestegnens Kulturinvesteringsråd, der tog initiativ til kulturugen. Vestegnens Kulturinvesteringsråd blev etableret i 2007 med det formål at skabe et samlet forum for kulturformidling og -udvikling på Vestegnen for at gøre egnen mere attraktiv for både egne borgere og udefrakommende og bruge den fælles investering i kultur som løftestang for vækst. De seks kommuner betaler et årligt kontingent til rådet på 4 kr. pr. indbygger. Rådet består af en bestyrelse, en styregruppe, en projektgruppe og et sekretariat. Bestyrelsen udgøres af de seks kommuners borgmestre.

Kulturugen er arrangeret i samarbejde med flere af Vestegnens kulturinstitutioner, virksomheder, uddannelsesinstitutioner og foreninger og foregår i uge 37 med et nyt tema hvert år. I 2018 var temaet »mellem lys og skygge«. Med udgangspunkt i årets tema skabes også et kunstværk. Veronica Hodges stod bag kunstværket i 2018 med Livets Reder, der bestod af seks reder af grene og kviste med seks forskellige slags fugle i papir, én rede med hver sin fugl i hver kommune. I Vallensbæk Kommune stod Svanen på det grønne strøg i Vallensbæk Strand.

Videre læsning

Læs mere om kultur i Vallensbæk Kommune

Læs også om

Se alle artikler om Dagliglivsfortællinger

Se alle artikler om Traditioner og fortællinger