Anton Rosens Plads foran Anton Rosens Hus i Tranebjerg blev anlagt i 2011.

.

Tranebjerg er Samsøs største by og hele øens handelscentrum. En sen majdag i 2019 har en restaurant på Langgade åbnet for den udendørs servering, mens de lokale og byens besøgende går ture og benytter sig af byens tilbud.

.

Tranebjerg har en befolkning pa 829 og et areal pa 0,9 km2. Byen rummer dermed 23 % af Samsøs befolkning. Den ligger midt på øens sydlige og største del i et intensivt dyrket landbrugsområde med små, hatformede bakker med en højde på 30‑40 m.o.h. En af disse er Møllebakke midt i byen.

Byen ligger centralt i øens vejnet, ca. 4,5 km fra Samsøs to færgehavne. Den rummer det meste af øens private og offentlige service, men er ellers mindre turismeorienteret end havnebyerne og Nordby. Dens ret velassorterede handelsgade er Langgade, som med sine ældre, toetagers murstenshuse og mindre virksomheder er med til at give den ellers grønne og åbne bebyggelse et præg af stationsby.

Affolkningen, som har præget Samsø i omtrent et århundrede, kan på sigt også underminere Tranebjergs folketal, der længe har været stabilt.

Tranebjerg, 2019. Kortudsnittet viser næsten hele Tranebjerg. Bymidten markeres af trekanten Langgade-Sygehusvej-Søtofte med anlægget Møllebakke og en idrætsplads. Mod vest ses på kortet en række offentlige institutioner: museet i det nedlagte mejeri, kirken, politistationen i det gamle tinghus, kultur- og idrætscenter, folkeskole, rådhus, Samsø Sundheds- og Akuthus og plejecenteret Kildemosen. I nordøst ses et lille erhvervskvarter. Parcelhuse er den foretrukne boligform.

.

Betydning af bynavnet Tranebjerg

Den ældst kendte kilde til navnet Tranebjerg er fra 1424, hvor formen Tranberg optræder. I senere belæg findes former som Trandbierg (1530) og Traneberg (1844). Navnet er sandsynligvis sammensat af fuglebetegnelsen trane og substantivet bjerg i den gamle betydning »bakke«. Navnet sigter således til en bakke med traner.

Mere om bynavne i kommunen

Videre læsning

Læs mere om byer i Samsø Kommune

Læs videre om

Læs også om

Se alle artikler om Byer