Det centrale Tullebølle, 2020. Middelalderkirken ligger der stadig, men ellers er byens landsbypræg udvisket. Tullebølle Plejecenter er et plejehjem, og på Solskrænten er en gruppe ældreboliger fra 2002. De punkterede blå linjer mod nord er skolestier, som gjorde nytte til 2010.
.

Tullebølle har en befolkning på 784 og et areal på 0,8 km2. Byen ligger 6 km nordøst for Rudkøbing på en moræneflade, der er domineret af næsten lige høje (27 m) hatformede bakker. Bygaden, som er en del af øens langsgående hovedvej, løber diagonalt gennem byen. Fra kirkelandsby med skole og kro er Tullebølle vokset, først langs hovedvejen, men fra 1960’erne også langs side vejene og derefter mellem dem. Helt i syd ligger en maskinindustri, og i nord forarbejdes hyben fra nærliggende plantager. Her ligger også skole bygningen, der stod tom fra 2010, men nu rummer et rejsebureau.

Stednavnets betydning

Den ældst kendte kilde til navnet Tullebølle er fra *1341, hvor formen Tolebølle optræder. I senere belæg findes former som Tolebole (1385), Twlebøle (1462) og Tullebøll (1610). Navnet er sammensat af enten det gammeldanske mandsnavn Tōli eller det gammeldanske kvindenavn Tōla og det gammeldanske substantiv *bø¯ li, der betyder »udflyttergård«. Navnet betyder således »Tōlis eller Tōlas udflyttergård«. Efterleddet fik formen -bølle allerede i middelalderen, og stednavne med dette efterled er særlig hyppige på Langeland.

Mere om stednavne i kommune

Bygaden slanger sig fra sydvest mod nord gennem hele Tullebølle. Gaden er byens hovedfærdselsåre, og her ligger bl.a. den hvidkalkede Tullebølle Kirke, et bageri og på den modsatte side af vejen, på hjørnet af Bygaden og Annexstræde, et supermarked og en tankstation.

.

Videre læsning

Læs mere om byer i Langeland Kommune

Læs videre om

Læs også om

Se alle artikler om Byer