Urbanplanen er uofficielt opkaldt efter overborgmester Urban Hansen, der fik gennemført opførelsen af den nye, store bydel 1965-71. I 2010 blev en stor renovering af området afsluttet, bl.a. med røde altaner for at bryde monotonien.
.

Urbanplanen er det største almene boligbyggeri i bydelen Amager Vest, beliggende syd for Peder Lykkes Vej mellem Røde Mellemvej og Englandsvej. Det blev opført på initiativ af overborgmester Urban Hansen i årene 1965‑71 for at skaffe ordentlige boliger til københavnerne. Urbanplanen består af 2.600 boliger med plads til 5.400 beboere.

Byggeriet af Urbanplanen var led i en storstilet plan, der skulle modvirke befolkningsflugt fra Københavns Kommune, og som blev fremsat af overborgmester Urban Hansen. Det var tanken, at der skulle bygges op til 50.000 lejligheder i hele kommunen. Det blev Kooperativ Bygge Industri (KBI), der havde både arkitekter og ingeniører ansat, der fik opgaven. Den storstilede plan mødte imidlertid kraftig modstand, og der blev kun bygget de 2.600 boliger, der i dag kendes som Urbanplanen, et industrialiseret montagebyggeri i beton. Arkitekturen er den såkaldte kransporsarkitektur, som består af halvhøje stokke udlagt i et geometrisk mønster. Det er en retvinklet komposition, der er anlagt efter hensyn til produktion, opførelse og montering af betonelementerne uden dekorationer og særlige kendetegn.

Byggeriet omkranser det grønne område Remiseparken og lukker sig om sig selv med rækkehuse og lange fireetagers boligblokke, hvor det var tiltænkt, at man inden for området kunne leve livet fra vugge til grav. Men udviklingen gik ikke som forventet, området fik prædikat af (indvandrer) ghetto og rummede mange socialt udsatte. Siden årtusindskiftet er der foregået et kvarterløft, som stadig pågår.

Videre læsning

Læs mere om Amager Vests arkitektur

Læs videre om

Se alle artikler om By- og landskabsarkitektur