Utzon Center er bygget af rå og robuste materialer, og detaljeringen er grov og uformel. De markante tagkonstruktioner er udvendig beklædt med kalzip. Ydervæggene består af otte meter høje tegl- og betonelementer støbt i ét stykke. Indvendig er der også brugt beton og stål. Træ er et gennemgående materiale til vinduer og døre.
.

Utzon Center fungerer som et kultur- og videnscenter.

Jørn Utzon fandt stor inspiration i miljøet omkring havnen i Aalborg. Hans sidste værk var skitserne til Utzon Center, som han skabte sammen med sønnen Kim Utzon. Centeret er opført med Utzon Fonden som bygherre og blev indviet i 2008. Jørn Utzon flyttede som spæd med sin familie til Aalborg i 1918, hvor faderen Aage Utzon fik arbejde på Aalborg Skibsværft som ingeniør. Først i 1937 flyttede familien til Helsingør, og Jørn kom på Kunstakademiets Arkitektskole, hvorfra han blev uddannet i 1942.

Utzon Center er bygget op omkring en atriumgård og rummer ud over et specialbibliotek, Utzon Arkivet, udstillingsfaciliteter og værksteder, der anvendes af de studerende ved Arkitektur og Design på Aalborg Universitet også restaurant, samt et auditorium på første sal.

Udstillingerne i centeret foranstaltes af KUNSTEN Museum of Modern Art Aalborg, som centeret er driftsmæssigt forbundet med. Udstillingsprofilen spænder over kunst, arkitektur og design. I gangene rundt om atriumgården hænger en permanent udstilling med plancher med Utzons værker. I Spidsgatterhallen kan man se en sejlbåd designet af Jørn Utzons far, Aage Utzon.

Centeret er omgivet af Utzon Park.

Videre læsning

Læs mere om Kunstinstitutioner i Aalborg Kommune

Læs videre om

Se alle artikler om Kunstinstitutioner og udstillingssteder

Eksterne links