2625 oversigt. Set fra Ø.
.
9859 oversigt, delvis ca. midt på anlægget. Set fra N.
.
9010 oversigt set fra N-ende. Set fra N.
.
8981 vold og grøft ca 130 m fra SØ-ende. Set fra Ø.
.

Faktaboks

Kommune
Vordingborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
412615
Sted- og lokalitetsnummer
050403-47
Anlæg
Kanal, Middelalder (dateret 1067 e.Kr. - 1535 e.Kr.)

Original fredningstekst

Middelalderlig vandledningskanal En ca. 1200 m lang delvis tør vandledningskanal, der strækker sig fra Rosenfelts tilkørselsvej i øst og langs hele nord- og østsiden af Valdemarskov. En del af kanalen begrænses af en dæmning langs sydsiden. Hvor kanalen begynder i nord, er den ca. 6 m bred og ca. 1 m dyb, mens den ved sin afslutning i øst er ca. 3,5 m dyb og tilligemed dæmningen ca. 20 m bred. Kanalen og dæmningen er delvis skovklædt. Fredningsgrænsen forløber langs kanalens øvre kanter, mod syd dog langs den ydre fod af dæmningen, hvor denne forefindes. Ovennævnte mindesmærke må ikke fjernes, udjævnes, ændres eller på nogen måde beskadiges ved gravning, pløjning, beplantning, bebyggelse eller henlæggelse af jord, sten og affald eller på nogen anden måde forstyrres.

Undersøgelseshistorie

1981
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorMål: 3,5 m dyb, 1200 m lang, 20 m bred. Delvis tør vandledningskanal, der på den største del af strækningen begrænses af en dæmning på sydsiden. Hvor kanalen begynder i nord er den ca. 6 m bred og ca 1 m dyb, mens den ved sin afslutning i Ø er ca. 3,5 m dyb og tillige med dæmningen ca. 20 m bred. ** Seværdighedsforklaring ** Usædvanligt anlæg, især hvis det kan sættes ind i en større sammenhæng (Vordingborg Slot ?). Delvis adgang ad skovveje. Bevoksning: 1981: Græs og Løvtræer
2008
Afventer oplysninger - Det Kulturhistoriske CentralregisterKanal antagelig anlagt i forvarsmæssig øjemed til oversvømmelse af arealer omkring Vordingborg.
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museerne.dkTilføjelse om anlæggets dimensioner: Volden er ca 4,5 til 9 m bred og 0,6 m til 1,9 m høj. Grøften er anslået 0,5 til 1,5 m dyb, dybden svær at måle pga. vandstand især i den sydøstlige ende. Dimensionerne for vold og grøft er større mod sydøst end i nord, dvs. samme retning som vandets fald. Terrænet stiger fra ca. 5 m.o.h. i nord til ca. 6 m.o.h. i sydøst og det har været været nødvendigt ved anlæggelsen at øge anlæggets dimensioner bl.a. for at udligne denne terrænmæssige stigning.

Kanal

Kanaler er nedgravede og oprindelig vandfyldte render af forskellig størrelse og længde og er en samlet betegnelse for en anlægskategori, der dækker over mange forskellige funktioner. Eksempler er kanaler til transport af varer eller vand, engvandingskanaler, afvandingskanaler i Vadehavet og kanaler til brug for skibstransport. Mange kanaler er desuden anlagt i forbindelse med mølledrift. Kanalerne stammer fra vikingetiden og frem til i dag. Læs videre her.

Middelalder

Middelalderen er betegnelsen for den periode, der følger umiddelbart efter vikingetiden. I løbet af ældre middelalder blev mange af de danske købstæder grundlagt, ligesom der skete en voldsom bebyggelsesudvidelse på landet med etablering af mange nye landsbyer. Hertil kommer etablering af borge og senere herregårde på store og små voldsteder overalt i landet. En del af disse er i dag bevarede som fortidsminder. Det samme gælder eksempelvis en række ruiner af delvis nedrevne bygningsværker både i byerne og på landet samt gravsteder, ødekirkegårde og helligkilder. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links