Faktaboks

Kommune
Helsingør Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
263049
Sted- og lokalitetsnummer
010412-128
Anlæg
Vej, Efterreformatorisk tid (dateret 1536 e.Kr. - 1660 e.Kr.)

Original fredningstekst

Meddelt til NST, men ikke tinglyst: Kong Christian d. 4.'s Kongevej. Efter sigende en stump af Kong Christian d. 4.'s Kongevej. Enkelte steder ses svage spor af grøfter på begge sider. Vejforløbet fortsætter S ud ad skoven - men her, under en ibrugværende befæstet skovvej.

Undersøgelseshistorie

1991
Privat besigtigelse - FolkemuseetRegistrering af et ca. 150 meter langt bevaret stykke af Christian IV's Kongevej. Vejbanen består af sand, grus og småsten, men er udenegentlig brolægning. Over en ca. 45 meter lang strækning løber vejen på en indtil 1 meter høj dæmning, mens den på de resterende 100 meter er forsynet med en grøft på hver side.
1991
Anmeldelse fra privat - Folkemuseet
1993
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Middelalder og Renæssance
1995
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorDel af Christian IV's Kongevej.
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, ArkæologiFortidsmindet blev fundet som beskrevet.
2016
Registreringsprojekt/vejspor - Kulturstyrelsen"TTJ 1970 s. 20: Rester fra kongevejen i Munkegårde Hegn v. Nyrup."

Vej

I Danmark har vejnetværket gennem tiderne været knyttet til bebyggelse og trafik, fordi det flade landskab har muliggjort færdsel næsten overalt. Ældst er netværket af sogneveje mellem kirkelandsbyerne, der ligger med en indbyrdes afstand på 4-7 km - omkring en mil eller en times skridtgang. Det kan føres tilbage til vikingetiden, kendes fra landskabslovene og blev administreret af landsbyboerne selv. Vejene, der var formet af de stive arbejdsvognes spor, var ikke anlagt, men skabt af trafikken, indtil de blev lagt i markskellene ved udskiftningen omkring 1800. Læs videre her.

Efterreformatorisk tid

Efterreformatorisk tid starter ved Reformationen i 1536, hvor den evangelisk-lutherske kirke blev indført i Danmark, og den slutter med indførelsen af den enevældige styreform i 1660, hvor det danske rige blev et arvekongedømme. Perioden, der også ofte kaldes Renæssancen, dækker således over en forholdsvis kort tidsperiode. Blandt de beskyttede fortidsminder findes en række borge og voldsteder, men også eksempelvis vejkister, skanser, kapeller og sagnsten. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links