Faktaboks

Kommune
Helsingør Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
26307
Sted- og lokalitetsnummer
010412-43
Anlæg
Vej, Historisk Tid (dateret 1067 e.Kr. - 2009 e.Kr.)

Original fredningstekst

Til matr. nr: 1a m. fl. Fælleskort med 2630-8, 9 Brolagte strækninger af samme karakter på 4 steder på "Gamle Kongevej" mellem "Mørdrupvej" mod syd og "Gurrevej" mod nord, sammenlagt en strækning af ca. 180 m.

Undersøgelseshistorie

1924
Uspecificeret aktivitet - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Middelalder og Renæssance
1924
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Middelalder og RenæssanceBrolagte vejstrækninger af samme karakter på 4 steder på "Gamle Kongevej" mellem "Mørdrupvej" mod syd og "Gurrevej" mod nord, [se også sb.42,44 og 45] sammenlagt en strækning af ca. 180 m.
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, ArkæologiFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Vej

I Danmark har vejnetværket gennem tiderne været knyttet til bebyggelse og trafik, fordi det flade landskab har muliggjort færdsel næsten overalt. Ældst er netværket af sogneveje mellem kirkelandsbyerne, der ligger med en indbyrdes afstand på 4-7 km - omkring en mil eller en times skridtgang. Det kan føres tilbage til vikingetiden, kendes fra landskabslovene og blev administreret af landsbyboerne selv. Vejene, der var formet af de stive arbejdsvognes spor, var ikke anlagt, men skabt af trafikken, indtil de blev lagt i markskellene ved udskiftningen omkring 1800. Læs videre her.

Historisk tid

Historisk tid er den overordnede betegnelse for tiden efter oldtiden, der afsluttes med vikingetiden. I modsætning til oldtiden foreligger der fra historisk tid også skriftlige kilder, der sammen med de arkæologiske kilder og alt billedmateriale bidrager til studiet af menneskets historie i Danmark i tiden efter oldtiden. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links