Fortidsminde set fra syd
.

Faktaboks

Kommune
Nordfyns Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
33145
Sted- og lokalitetsnummer
080502-17
Anlæg
Vejkiste, Historisk Tid (dateret 1067 e.Kr. - 2009 e.Kr.)

Original fredningstekst

Matr.: Umatr. vej, bro nr. 510-34/0288, Vester Egense by. Stenkiste over Kragelund kanal. Stenkistens facader er opført af granitkvadrer. De er 3,5 m brede og 1,4 m høje. Løbet er 7,5 m langt, 1,8 m bredt og 1,1 m højt. Siderne består af gra- nitkvadrer sat i 3 skifter med overliggere af granitplanker. Fredningen omfatter hele brokonstruktionen undtagen den moderne vejbelægning.

Undersøgelseshistorie

1984
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorStenbro under landvej, over Kragelund kanal. Liggende under vejen i retning N-S. Vandstrømmen løber i nordlig retning. Bredde 7,0 m. Højde mellem stenoverligger og åens bund, 0.95 m. Broens sider opbygget af 2 skifter kløvede kampesten, hvorpå er anbragt et antal overliggere ligeledes af kampesten der er kløvet. Overliggerne er ca. 2,30 m i bredden. Afstanden i mellem broens sider, indvendig er 1,90 m. Forsiden er opbygget af skråtstillede kampesten til hele åens bredde. Den sydlige side af broen er opbygget på samme måde som den nordlige. Mål: 1,3x2,3x7 m. ** Seværdighedsforklaring ** Broen er let tilgængelig for besøgende, og fremtræder yderst velholdt.
1986
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Middelalder og Renæssance
1986
Museal besigtigelse - Fredningsstyrelsens FortidsmindeforvaltningStenkiste over Kragelund Kanal. Stenkistens facader er opført af granitkvadrer. De er 3,5 m brede og 1,4 m høje. Løbet er 7,5 m langt, 1,8 m bredt og 1,1 m højt. Siderne består af granitkvadrer sat i 3 skifter med overliggere af granitplanker. Fredningen omfatter hele brokonstruktionen undtagen den moderne vejbelægning.
1986
Tinglysning - Fredningsstyrelsens Fortidsmindeforvaltning
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Odense Bys MuseerFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Kanal

Kanaler er nedgravede og oprindelig vandfyldte render af forskellig størrelse og længde og er en samlet betegnelse for en anlægskategori, der dækker over mange forskellige funktioner. Eksempler er kanaler til transport af varer eller vand, engvandingskanaler, afvandingskanaler i Vadehavet og kanaler til brug for skibstransport. Mange kanaler er desuden anlagt i forbindelse med mølledrift. Kanalerne stammer fra vikingetiden og frem til i dag. Læs videre her.

Historisk tid

Historisk tid er den overordnede betegnelse for tiden efter oldtiden, der afsluttes med vikingetiden. I modsætning til oldtiden foreligger der fra historisk tid også skriftlige kilder, der sammen med de arkæologiske kilder og alt billedmateriale bidrager til studiet af menneskets historie i Danmark i tiden efter oldtiden. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links