Per Kirkeby har i samarbejde med Jens Bertelsen tegnet en udstillingsbygning til Vesthimmerlands Museum i 1999. Bygningens grundplan er formet som en torshammer og er forbundet med de ældre bygninger af cylindertårne.
.

Som led i hjemstavnsbevægelsen i begyndelsen af 1900-tallet blev Vesthimmerlands Museumsforening stiftet i 1920. I 1935 indviede foreningen sin egen bygning i Aars til udstilling af de mange genstande fra egnens oldtid og bondekultur, som i årenes løb var blevet indsamlet. Museet åbnede for publikum i 1936 og modtog samme år det første statstilskud. I 1977 blev museet udvidet med en tilbygning og igen i 1981 med en kunsthal. I 1999 blev bygningerne indføjet i en større udvidelse tegnet af kunstneren Per Kirkeby og arkitekten.

Museet rummer en kopi af det berømte Gundestrupkar, som blev fundet under tørvegravning i Rævemosen uden for Aars i 1891, og en kopi af Skarpsallingkarret, der blev fundet samme år under anlæggelse af statsbanen mellem Hobro og Løgstør. Under Vesthimmerlands Museums ansvarsområde hører desuden Stenaldercentret Ertebølle, hjemsted for Ertebøllekulturen fra slutningen af ældre stenalder (ca. 5400-ca. 3950 f.Kr.).

Videre læsning

Læs mere om Kulturhistoriske museer og kulturarv i Vesthimmerlands Kommune

Læs videre om

Læs også om

Se alle artikler om Kulturhistoriske museer og kulturarv

Eksterne links