Der er plads til lidt under 400 tilskuere i Viborg Teater, hvilket giver intimitet mellem de optrædende og tilskuerne. Loftdekorationen med lysekronen i midten, hvorfra der udgår guldstråler, skal minde om en kæmpeblomst.
.

Fra 1843 var Viborgs teaterscene indrettet i en kostald i Lars Worres købmandsgård i Sct. Mathias Gade 21, men i 1907 besluttede byrådet at bygge et nyt teater ved arkitekt Søren Vig-Nielsen. Pengene til projektet blev indsamlet ved en tredages byfest i 1909 og ved salg af aktier.

Stilmæssigt placerer Viborg Teater sig i sin helt egen klasse. Søren Vig-Nielsen kaldte det neoklassicisme, men påvirkningen fra Aarhus Teaters skønvirkestil er ganske umiskendelig. Billedhuggeren og keramikeren K. Hansen Reistrup har udsmykket teateret med fabulerende og symbolladet ornamentik, hvilket især ses i foyeren, i glasmosaikkerne over dørene og i teatersalen, hvor blomsten kongeprotea, symbolet for håb og udvikling, snor sine lange grønne stængler langs balkonerne. Apollon og muserne dominerer prosceniumsåbningen, og guldbelagte ørne med udbredte vinger vogter over prosceniumslogerne.

Stueetagen blev indrettet til lejemål for butikker og kontorer, og fra 1933 var der også indrettet biograf i teateret. I 1986 blev teateret fredet, og herefter blev det udelukkende benyttet til teaterdrift. Teateret har ingen egenproduktion, men Viborg Teaterforening, stiftet i 1933, har arrangeret turnéforestillinger her, og fra 2002 er teateret forbundet med Viborg Musiksal med et repertoire af koncerter.

Videre læsning

Læs mere om

Læs videre om

Læs også om

Se alle artikler om Teater og film