Det centrale Vissenbjerg, 2020. Langs længdeaksen Vestergade-Østergade findes handel og service, herunder kirke, bibliotek og plejecenter. Et beskedent butikscenter ligger ved Østervang. Kirkehelle og Bakkevej leder ned mod stationerne i hhv. Skalbjerg og Bred, og Søndersøvej forbinder byen med den gamle hovedvej mellem Odense og Middelfart.
.

Vissenbjerg har en befolkning på 3.233 og et areal på 2,7 km2. Byen ligger 16 km vest for Odense og 20 km nordøst for Assens i et kuperet landskab, formet af smeltevand.

Byen er anlagt 120 m.o.h. på et grusplateau, hvorfra stejle, skovklædte skrænter leder ned til et lerplateau 80 m.o.h. Begge formationer er aflejret i midlertidige søer og har derfor ret flade toppe. Den Fynske Hovedbane og Fynske Motorvej er ført uden om bakkeområdet. Vestergade-Østergade fik husrækker i midten af 1900-tallet; i løbet af 1970’erne blev grusplateauet helt bebygget. Vissenbjerg er fortsat en attraktiv boligby. Teglindustrien på lerplateauet er ophørt, men nord for Odensevej findes et moderne erhvervskvarter.

Stednavnets betydning

Den ældst kendte kilde til navnet Vissenbjerg er fra 1383, hvor formen Wisnæbyærgh optræder. I senere belæg findes former som Wesenbergh (1492) og Wesen Bierre (1683). Navnet er sammensat af adjektivet vissen og substantivet bjerg, som betyder »bakke« i gamle stednavne. Navnet må således sigte til en bakke, der var kendetegnet ved vissen træ- eller plantevækst ved navngivningstidspunktet.

Mere om stednavne i kommune

Vissenbjergbakken

Den stejle vej op mod Vissenbjerg har med en stigning på ca. 5 % over en strækning på ca. 1.200 m givet fynske cyklister mulighed for at prøve kræfter med at cykle op ad bakke. Bakken, som lokalt bærer navnet Kirkehelle og i cykelkredse Vissenbjergbakken, har igennem mange år været en yndet udfordring for danske elite- og motionscyklister. Flere gange har den været en del af ruten for Danmarks ældste cykelløb, Fyen Rundt, som blev startet af Fyens Cykle Union i 1894 og senere overtaget af Cykling Odense.

Videre læsning

Læs mere om byer i Assens Kommune

Læs videre om

Læs også om

Se alle artikler om Byer