Plantegning over Statens Naturhistoriske Museum. Tilbygningerne til den tidligere Polyteknisk Læreanstalt i Botanisk Have skal rumme det nye nationale museum for naturhistorie. Genstandene fra Zoologisk Museum og Geologisk Museum vil bl.a. få nyt liv i de mange underjordiske udstillingsrum og i den store kuppelsal i gården mellem de ældre bygninger. Spadestikket til en ny museumsbygning, tegnet af Lundgaard & Tranberg Arkitekter, blev taget i 2019, og museet forventes at åbne for publikum ultimo 2023.
.

Zoologisk Museum har rødder tilbage til den første samling af zoologiske genstande ved Københavns Universitet, Universitetets Zoologiske Museum fra 1770. I 1862 blev museet lagt sammen med Det Kongelige Naturhistoriske Museum, og museumsbygningen i Krystalgade åbnede i 1870 på den sidste større ledige byggegrund bag ved Københavns Universitet på Frue Plads. Bygningens centrale hal var en stor lysskakt efter inspiration fra andre naturhistoriske museumsbygninger i Europa. I 1963 flyttede samlingerne til et nyt byggeri på Nørre Fælled, som åbnede for offentligheden i 1970.

Zoologisk Museum udgør i dag sammen med de to øvrige besøgssteder Geologisk Museum og Botanisk Have Statens Naturhistoriske Museum, som i 2023 forventes at flytte ind i en ny bygning i Botanisk Have.

Geologisk Museums ældste museumsgenstande stammer fra 1600-tallets raritetskabinet Museum Wormianum og dets efterfølger, Det Kongelige Kunstkammer. Museum Wormianum indeholdt rariteter indsamlet af videnskabsmanden Ole Worm. Efter Worms død blev samlingen købt af Frederik 3. og indgik derefter i Det Kongelige Kunstkammer, grundlagt i ca. 1650 på Københavns Slot. I 1824 blev naturgenstandene udskilt fra kunstkammeret og overført til det nyoprettede Det Kongelige Naturhistoriske Museum.

Videre læsning

Læs mere om Kulturhistoriske museer og kulturarv i Københavns Kommune

Læs videre om

Læs også om

Se alle artikler om Kulturhistoriske museer og kulturarv