Faktaboks

Elias Meyer
Født
1763, København
Død
1809, København
Titel
Maler
Nationalitet
Dansk
Virkested
Danmark
.

Biografi

Elias Meyers slægt stammede sandsynligvis fra egnen omkring Trondheim i Norge. M. mistede som 4-årig sin moder og sin fader som 8-årig og voksede op hos sin stedmoder og dennes senere mand, thehandler Ernst Münstermann, i tilsyneladende økonomisk trygge kår. M. fik i sine unge år en indtjening som porcelænsmaler, men havde støre ambitioner. Han forsøgte at tage arven op efter Jens Juel og Erik Pauelsen i bestræbelserne på at skildre det danske og norske landskab. Han savnede Erik Pauelsens sans for dramaet og Jens Juels maleriske overlegenhed, men hans billeder er udført med charme og poesi.

Især M.s miniaturegouacher er udført med en omhu og kærlighed, der er ganske betagende, og som i nogle tilfælde kan betragtes som forarbejder til porcelænsdekorationer. M. har en uhyre produktion bag sig, og han har sandsynligvis haft en vigtig indtægtskilde fra sine talrige grafiske landskabsfremstillinger. Han havde en stor forkærlighed for skildringen af den danske kæmpehøj, ligesom han kan betegnes som den første "Dyrehavemaler", da en meget stor del af hans produktion har hentet motiver fra Jægersborg Dyrehave. Som S.L. Langes arbejder har M.s landskaber og prospekter stor dokumentarisk værdi.

Genealogi

Meyer, Elias, 1763-1809, maler. *1763 i Kbh., ?26.5.1809 smst., begr. smst. (Ass.). ~1.5.1798 i Kbh. med Catharine Charlotte Ehrhardt, *6.2.1775, ?24.1.1853 i Kbh., datter af sekr. i konsulatskontoret Frantz Engelbrecht E. og Sophie Elisabeth Borchorst.

Uddannelse

Kunstakad. Kbh. 1785, lille sølvmed. 1786.

Videre læsning

Læs videre om

Se alle artikler om billedkunst

Se alle kunstnerbiografier

Eksterne links