Gjøltroldene er opkaldt efter Limfjordsbyen Gjøl, hvor opfinderen Thomas Dam snittede den første trold i midten af 1930’erne. Et troldemuseum i de gamle fabrikslokaler på Gjøl forventes at åbne i sommeren 2017.
.

Flere danske sagn, bl.a. nedskrevet af folkemindesamler Evald Tang Kristensen, fortæller, at der i Bjerget vest for Gjøl boede nogle trolde, som satte store spor i markerne og heller ikke undslog sig for at kaste med kæmpesten efter kirkerne i området. Gjøltroldene har været inspiration for en serie af små legedyr – »lykketrolde« – som er produceret af Thomas Dam og hans familie på Gjøl og solgt over hele verden. I 2016 havde DreamWorks' animationsfilm Trolls baseret på Gjøltroldene premiere.

Historien om Dams troldefabrik går tilbage til 1950’erne. Den første Gjøltrold var en stor figur, der blev skåret ud i træ efter Thomas Dams eget spejlbillede. Derefter begyndte han at lave mindre figurer inspireret af fiskerne og indbyggerne omkring Gjøl. Som ophavsmanden påpegede, genkendte modellen dog sjældent sig selv, men det gjorde »til gengæld alle andre på øen!« Figurerne med det orange strithår blev først lavet af naturgummi, fåreskind, lindetræ og filttøj, og de blev udstoppet med træuld. Dele af produktionen overgik til maskinfremstilling på en fabrik i byen, da salget steg i 1960’erne, ligesom man begyndte at bruge kunstgummi til fremstilling af troldens krop. Resten blev lavet i hånden, hvilket gjorde hver enkel trold helt unik.

Videre læsning

Læs mere om Traditioner og fortællinger i Jammerbugt Kommune

Se alle artikler om Traditioner og fortællinger