Der findes mange historier om vagabonden Alverdens Casper. Engang blev Casper sendt i byen for at købe fisk. Da han vendte hjem, var der kun fiskehoveder og -haler tilbage. Casper havde skåret kroppen væk, for hjemme på gården havde han aldrig set andet end hoved og hale, når der blev serveret fisk for tjenestefolkene, og så var der vel ingen grund til at slæbe rundt på det midt imellem!
.

Der findes et stort antal historier, der fortsat fortælles, om særlige personligheder, der har haft deres liv og virke i Jammerbugt Kommune. En af dem var »den kloge mand« fra Bratbjerg ved Brovst, som var kendt over hele landet som Bratbjergmanden. I virkeligheden hed han Christian Jensen Mann og var ud af en slægt af naturhelbredere. I sit virke som naturlæge søgte han tre gange at opnå bevilling til at praktisere, men blev i stedet dømt tre gange for kvaksalveri. Efter at han havde afsonet sin tredje dom på en måneds fængsel i 1928, samlede der sig 4.000-5.000 mennesker fra nær og fjern i Fjerritslev for at fejre hans løsladelse. Opbakningen betød, at Bratbjergmanden ikke fik flere domme, og at befolkningen kunne fortsætte med at få behandlet benbrud og andre skavanker. Bratbjergmandens liv er blevet filmatiseret to gange med hhv. Carl Alstrup og Osvald Helmuth i hovedrollen.

På Kettrup Kirkegård findes en lille gravsten for Casper Christensen, der blev født i 1864 og var en af Hanherreds bedst kendte originaler. Han gik under navnet Alverdens Casper, var vagabond og tjente til føden som daglejer på egnens større gårde. Der går mange historier om den lille, barfodede spøgefugl, og hvordan han aldrig lod sig narre af »de fine«. I 2010 lagde han navn til øllen Alverdens Casper – Fjerritslev Classic, der er resultatet af et samarbejde mellem bl.a. Fur Bryghus, Renés Vin & Grønttorv samt Fjerritslev Bryggeri- og Egnsmuseum.

Erik Christian Sørensen, kaldet Skæg-Jerrik, var en vidende mand fra Sønder Saltum. Han inviterede ofte egnens ungdom til fest i sit hus, mod at de måtte lægge øre til et af hans foredrag, der kunne handle om alt fra geologi til seksualundervisning, hvilket var uhørt sidst i 1800-tallet. I sin baghave opførte han en gravhøj, hvori hans urne senere blev placeret. Hus og gravhøj findes endnu i privat eje.

I dag er kommunen også kendt for en madret og en kage. Fullingsteg er en juleret fra Rødhus og Nørre Lyngby, som tidligere blev spist julemorgen og nytårsmorgen; i dag kun til jul. Fulling består af kød og pandekage samt en sovs af svinefedt og sirup. Den berømte drømmekage fra Brovst stammer egentlig ikke fra Brovst, men fra Klokkerholm nord for Hjallerup, hvor Jytte Andersens bedstemor boede. I 1960’erne mødte den 13-årige Jytte Andersen op til en bageaften i Brovst Husmoderforening, som havde besøg af en bagekonsulent fra varemærket Amo. Med sig havde hun sin bedstemors opskrift og en bradepandekage med en skorpe af karamelliseret kokos. Senere dukkede opskriften op i Amos populære serie af løse opskrifter under navnet Drømmekage fra Brovst.

Videre læsning

Læs mere om kultur i Jammerbugt Kommune

Læs videre om

Læs også om

Se alle artikler om Dagliglivsfortællinger

Se alle artikler om Traditioner og fortællinger