Foruden den tidlige kartoffel blev også friske hvide asparges fra Samsø en eftertragtet vare i den bredere befolkning i mellemkrigstiden. En overproduktion af asparges på øen førte i begyndelsen af 1960’erne til grundlæggelsen af den nuværende Samsø Syltefabrik (indtil 2013: Samsø Konservesfabrik). Den begyndte som en sideproduktion på det tidligere æggepakkeri, hvor de mange overskydende asparges fra Samsøs grøntsagsproducenter blev konserveret på dåse. Fra 1970’erne blev der for alvor satset på syltning af bl.a. agurker og rødbeder. I en periode var Samsø Syltefabrik ejet af FDB (nu Coop) og lokale avlere. Fra 1999 blev den overtaget af Dansk Landbrugs Grovvareselskab (DLG), der i 2016 solgte den til den danske kapitalfond Erhvervsinvest. Samsø Syltefabrik er i dag den eneste syltefabrik, der er tilbage i Danmark. Ud over egne mærker fremstiller fabrikken også produkter for danske dagligvarekæder.

Videre læsning

Læs mere om industri i Samsø Kommune

Se alle artikler om Erhverv og arbejdsmarked