Sundbyvestervej 29-31, København

Sundbyvestervej 29-31
.
Sundbyvestervej 29-31
.
Sundbyvestervej 29-31
.
Sundbyvestervej 29-31
.

Sundbyvestervej 29-31 ligger på Sundbyvestervej 29-31 i Københavns Kommune. Bygningen er fredet og har en tinglyst bevaringsdeklaration.

Beskrivelse

Villaen, der er opført på en stor grund, sammenlagt af to parceller, er udformet i en tidstypisk "funktionel tradition" eller "regional modernisme" som to forskudte gulstensblokke i hhv. én og to etager med høje, asymmetriske tage, teglhængt med røde tagsten og udstyret med to høje, kraftige skorstene i gulsten ved villaens gavle. Til gaden er villaens høje "blok" udstyret med et stort ateliervindue, mens man i den lavere "blok" finder den originale indgangsdør i teaktræ med rundt glughul og garagen med en port af teaktræsbrædder, lagt på klink. I havesiden ses i begge blokke de originale terrassedøre med teakrammer, der ligesom førstesalens balkondør og havesidens og gavlenes teaktræsvinduer er udstyret med de originale teaktræsskodder. Køkkendøren mod nord er derimod som oprindeligt udført i hvidmalede brædder, lagt på klink. I forlængelse af villaens garage er mod vest en havemur i gule blanksten, der – pga. af Sundbyvestervejs udvidelse – imidlertid er rykket et par meter tilbage i forhold til den oprindelige placering. Væsentligste udvendige ændring af villaen er nedtagning af det oprindelige rækværk med lodrette sprosser ved spisestuens terrassedør. Et lignende rækværk er derimod bevaret ved soveværelsets balkon direkte derover. Indvendigt er den oprindelige plan helt intakt: Fra gaden er der adgang til en lille forstue, flankeret mod vest af et gæstetoilet og et garderoberum og mod øst af en langstrakt hall med ateliervindue. Fra et plateau i hall'en er der adgang – gennem en rundbuet åbning – til trappen til førstesalen, og på hver side af denne er der døre til hhv. den store dagligstue med nedsænket pejseafdeling og til køkken, anrettergang, to pigeværelser og spisestue i den høje, toetages "blok", hvor soveværelserne er placeret på første sal. Overalt i stueetagen er rummene bevaret som ved opførelsen, dvs. i opholdsrummene med gulve i egeparket og døre, gerichter og fodlister i umalet egetræ, dørene med de originale håndtag og beslag. Endvidere ses overalt de oprindelige vinduer med teaktræsrammer med originale beslag og stormkroge og hvidmalede vindueskarme, og sågar overalt de originale stikkontakter. I forstuen har man bevaret det oprindelige stengulv og Arne Jacobsens to originale væglamper i messing, i gæstetoilettet den originale indretning med terrazzogulv, hvide fliser og hvid sanitet, i garderoberummet det originale garderobestativ og i hall'en ligeledes den oprindelige indretning med stengulv af store fliser, den oprindelige pejs og i rummets langside det føromtalte plateau med egeparket og et rækværk med spinkle, hvidmalede sprosser. Dagligstuen fremtræder fortsat med sit karakteristiske, hvælvede loft og i den fjerneste ende en "nedsænket" kaminafdeling med stengulv, hjørnekamin og i hele afdelingens bredde en original, højrygget sofa med sandfarvet betræk og en indbygget egetræsreol i ryggen ind mod den øvrige del af stuen. I dagligstuen har man endvidere bevaret Arne Jacobsens otte, originale væglamper i messing, magen til forstuens. Den bagvedliggende spisestue, der har adgang til haven gennem en terrassedør med teaktræsramme, har bibeholdt sin indbyggede blomsterkumme i rummets fjerneste ende, og i køkkenet, der har nyt korkgulv, har man beholdt de oprindelige elementer i malet træ, inklusive et stort emfang i malet træ over komfuret og en indbygget spisekrog med fast hjørnebænk. Det nærliggende anretterrum har ligeledes bibeholdt sin oprindelige, malede skabsindretning og sågar serveringslemmen til køkkenet, og de to bagvedliggende pigeværelser er bevaret i deres oprindelige udstrækning og med de oprindelige, indbyggede skabe og en lille håndvask. Villaens førstesal nås ad trappen, der har egeparket og de originale håndlister i mørkt træ. Ved trappens første repos, der rummer børneafdelingen, har man på venstre hånd to børneværelser med tilhørende separat bad og toilet og på højre side et enkelt, større børneværelse. Et par trin højere oppe ligger forældreafdelingen med et stort soveværelse med egen altan og eget badeværelse, alene med ovenlys, og separat toilet. Førstesalen er som stueetagen særdeles velbevaret, overalt med gulve i egeparket, døre, gerichter og fodlister i umalet egetræ, i alle værelserne indbyggede skabe med låger i umalet egetræ og i baderum og toilet den oprindelige indretning med terrazzogulve, hvide fliser og hvid sanitet og i forældrebadeværelset det originale ovenlys. Villaens kælder, hvortil der er adgang ad en bred trappe fra køkkenet, er ligeledes intakt med den oprindelige inddeling i mange nytterum – vaskerum, strygestue, vinkælder, viktualierum etc. Vedligeholdelsesstand: Villaen fremtræder overalt særdeles velholdt. Planbestemmelser: Vil blive oplyst på mødet. Kommuneatlas: Villaen har i Amager Bydelsatlas høj bevaringværdi.

Videre læsning

Læs videre om

Se alle artikler om

Eksterne links