Det fredede Aarhus Rådhus, inkl. interiør, er tegnet af Arne Jacobsen og Erik Møller og indviet i 1941. Rådhuset er et enestående eksempel på funktionalisme i dansk arkitektur. Det ydre er monumentalt med klare geometriske former, mens det indre har runde former i balkoner, søjler og trapper helt ned til lysarmaturet. En varm farve tilføjes af paneler i træ.
.

Rådhuset, der fremstår monumentalt i et moderne og sagligt formsprog, består af tre forskudte og sammenbyggede bygninger placeret i et parkanlæg. Bygningerne er opført i beton beklædt med marmorplader, og tårnet er omsluttet af en betonkonstruktion, der bærer seks balkoner og to urskiver. Ved tårnindgangen ses et relief af den Aarhusfødte videnskabsmand Ole Rømer, udført 1963‑65 af Olaf Stæhr-Nielsen. Hovedfløjen, der vender ud mod Rådhuspladsen, rummer de repræsentative funktioner og byrådssalen. I forhallen ses Th. Hagedorn-Olsens store vægmaleri Et menneskesamfund, 1939‑47, hvor mænd, kvinder og børn bader med Aarhus som baggrund. I en lang, høj fløj ligger de administrative kontorer, mens en lav fløj rummer ekspeditionskontorer. Arkitekterne Arne Jakobsen og Erik Møller samt Hans J. Wegner har tegnet alt interiøret, og materialevalget, som overvejende er messing og træ, tilfører det et eksklusivt og varmt udtryk.

På Rådhuspladsen står Mogens Bøggilds skulptur Ceresbrønden.

Rådhusparken blev udformet 1937‑41 af Aarhus Kommunes Parkafdeling ved Leif Sandberg og havearkitekt Georg Boye på den da nedlagte Søndre Kirkegård. Mange store træer samt nogle gravsten blev bevaret. Parken består af en blomsterhave med organisk formede bede adskilt af smalle klinkegange. En række klassiske, nøgne kvindefigurer er opstillet, bl.a. Kai Nielsens Århus-pigen fra 1921 og Einar Utzon-Franks Atalante fra 1919. Begge var oprindelig opstillet foran Aarhus Stadion sammen med fire andre statuer, men efter en brand i 1943 blev de flyttet hertil. Svend Rathsacks Pigen af 1940 blev opstillet i 1941, og Johannes Bjergs Den svangre fra 1913‑18 blev i 1955 placeret i en rotunde af lindetræer. Den var oprindelig udført i granit og blev støbt i bronze i 1987. Skulpturelt formede skråninger beklædt med chaussésten flankerer parkstien, hvor den går under terræn mod Park Allé. Her står Johannes Bjergs figurgruppe fra 1941 Agnete og Havmanden i et springvand, som hvert år lægger bassin til de nyudklækkede studenters kåde soppetur.

Rådhuset og omgivelserne blev fredet i 1995.

I 1937 vandt Arne Jacobsen og Erik Møller konkurrencen om et nyt rådhus i Aarhus. Vinderprojektet blev dog ændret, inden rådhuset stod færdigt i 1942, for det var tegnet uden tårn, hvilket mødte hård folkelig modstand. Arkitekterne blev nødt til at tilføje et 60 m højt tårn.

.

Videre læsning

Læs mere om Aarhus midtbys arkitektur

Læs også om

Se alle artikler om By- og landskabsarkitektur