Oversigt
.
Oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Københavns Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
313019
Sted- og lokalitetsnummer
020306-394
Anlæg
Befæstning, Historisk Tid (dateret 1067 e.Kr. - 2009 e.Kr.)

Original fredningstekst

Forsvarsanlæg. Bryghusbastionen (Christian d. IV´s Bryghus), del af Københavns bastionære befæstning. Den oprindelige kasematterede murede bastion, der udgør nederste etage af det senere Christian d. IV´s Bryghus, har en vinklet grundplan og måler ca. 55 x 56 m.

Undersøgelseshistorie

2012
Museal rekognoscering - Københavns Museum
2017
Museal besigtigelse - Kroppedal Museum, ArkæologiForslag til fredningstekst: Bryghusbastionen: Den fortidsmindefredede del af bryghusbastionen omfatter bygningens to nederste etager og går langs ydersiden på murværket. Oprindeligt en muret bastion med pileformet grundplan i Københavns Vestervold på Slotsholmens sydvestlige hjørne. Bastionen blev opført i 1607 med 2,5 meter tykke mure mod syd og vest. Med hvælvede rum i stueetagen og herover en stor åben platform beskyttet af brystværn med skydeskår. Placeringen af de nuværende vinduer på 1. salen repræsenterer muligvis placeringen af bastionens oprindelige skydeskår. Bygningen er af flere omgange ombygget, ved ombygningen til bryghus i 1618 og efter brande i henholdsvis 1632 og 1767. Bastionen er blevet tilføjet et tegltag samt høje vinduer i underetagen. Bemærkninger: Bryghusbastionen er beliggende på hjørnet af Frederiksholms Kanal og Christians Brygge. I 1618 blev de oprindelige mure forhøjet og bygningen forsynet med et stort tag og indrettet til bryghus, hvorved dets forsvarsmæssige funktion blev svækket. Bygningen blev igen ombygget efter brande i 1632 og 1767. Bygningen fungerede som bryghus frem til branden i 1767. Herefter som depot for Tøjhuset og efterfølgende depot for Tøjhusmuseet. I 2014 blev bryghuset åbnet for offentlighed med en permanent udstilling af statuer og monumenter kaldet ”Kongernes Lapidarium”. Bastionen blev opført umiddelbart ved siden af ”Tøjhushavnen” anlagt 1598-1611, og som bestod af et delvist skjult havnebassin med tøjhus, depotbygninger og et provianthus. Chr. IV’s bryghus er bygningsfredet.
2017
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi

Befæstning

Befæstninger er militære forsvarsanlæg, såsom voldsteder, forter, batterier, skanser, skyttegrave og skydestillinger. Militære befæstninger kendes fra jernalderen, middelalderen og nyere tid (500 f.v.t.-i dag). Læs videre her.

Historisk tid

Historisk tid er den overordnede betegnelse for tiden efter oldtiden, der afsluttes med vikingetiden. I modsætning til oldtiden foreligger der fra historisk tid også skriftlige kilder, der sammen med de arkæologiske kilder og alt billedmateriale bidrager til studiet af menneskets historie i Danmark i tiden efter oldtiden. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Læs også om

Eksterne links