Blåvandshuk Fyr ligger på Fyrvej 106 i Varde Kommune. Bygningen er fredet.

Bygningshistorie

Fyret blev oprettet i 1888. Det nuværende tårn blev opført i 1899 og tændt første gang nytårsaften 1900. Umiddelbart øst får fyret, men også længere inde i landet blev opført boliger, udhuse og skure med tilknytning til fyret. Med undtagelse af fyrpasserboligen tæt ved tårnet er de andre bygninger solgt fra.

Beskrivelse

Fyrtårnet er beliggende på toppen af en klit på Jyllands vestligste punkt ca. 150 m. fra Vesterhavet. Fyret er et anduvningsfyr med en 3-fags projektørlinse. Ved Fyret ligger en boligbygning, ligesom der længere inde i landet er boliger og udhuse, som oprindelig hørte til anlægget. Det 39 m høje, fritliggende, firkantede betontårn er et af de meget markante "hvide fyr" på vestkysten. Det står på en sokkel af granitkvadre, og omkring indgangen og i en frise her over er indmuret rødbrune klinker som dekorative elementer. Umiddelbart over frisen bliver tårnet smallere, og hjørnerne affases på stykket op til under omgangen, hvor brystningsmuren er afsluttet med "kamtakker". Indvendigt markerer især trappen med den åbne lysning i midten af tårnet sig mellem de 4 piller, som sammen med ydervæggen bærer trappen. I den åbne lysning har lodderne til urværket hængt, og denne har således været en central del af hele tårnets funktionelle opbygning. Yderdøren i form af en stor fyldingsdør på tårnets østside fører ind i et lille vindfang, med endnu en fyldingsdør med glas i de øverste fyldinger. Gulvet er flisebelagt i et skakternmønster. Anduvningsfyret har en 3-fags projektørlinse. I lanternen er et fag mod land blændet, i de øvrige fag er isat buet, rektangulære glas i lodrette og vandrette metalsprosser. Taget over lanterne er af rødmalede stålplader og afsluttet af et metalstavær. En stor del af det originale inventar, som skabe, riste, linseapparatet med urværk er intakt.

Tårnets overfaldebehandling er misfarvet og skjoldet. Der er revner i betonen, som er søgt repareret, men som viser sig tydeligt i facaderne. Det er tilsydeladende ingen konstruktive problemer i tårnet.

Videre læsning

Læs videre om

Læs også om

Se alle artikler om

Eksterne links