Hovedvejen Vesterbro løber gennem det centrale Aalborg, fra Limfjordsbroen i nord til Hobrovej i syd. Her finder man et af byens mest markante vartegn, Cimbrertyren.

.

Den herostratisk berømte Cimbrertyren står midt på Aalborgs store nord-syd-gående trafikåre, Vesterbro. Den er blevet et ikon for Aalborg.

Værket er skabt af billedhuggeren Anders Bundgaard og blev bekostet af byens spritfabrikker, der tidligere havde til huse, hvor tyren blev placeret. Opstillingen fandt sted i 1937, kunstnerens dødsår, og skulpturens realisme var ikke just udtryk for en progressiv kunstnerisk udsmykning tiden taget i betragtning. Tyren bukker hovedet, som er den klar til at stange enhver, der nærmer sig fra syd. Cimbrertyren symboliserer oldtidsfolket cimbrerne, der ifølge folkesagn skal have haft rod i Nordjylland, hvorfra de drog i kamp mod Romerrigets hære. Tyren inkarnerer med andre ord billedet af nordjysk styrke og kampgejst. Sidenhen er den kommet til at spille en særlig rolle for den lokale superligaklub AaB, og ved møder med store udenlandske tophold på byens stadion bliver det drabelige dyr iført AaB’s røde og hvide striber.

Anders Bundgaards bronzeskulptur Cimbrertyren fra 1937 er placeret midt på vejbanen på Vesterbro i Aalborg. Den er betalt af De Danske Spritfabrikker og er placeret netop der, hvor den gamle spritfabrik lå indtil nedlæggelsen i 1931. På soklen står et digt af Johannes V. Jensen, der hylder cimbrerne. Dette digt blev oplæst af forfatteren selv ved afsløringen af skulpturen d. 14. april 1937.

.

Videre læsning

Læs mere om Kunst i det offentlige rum i Aalborg Kommune

Læs videre om

Se alle artikler om Billedkunst

Eksterne links