Jørn Larsens Den sorte kube blev udført 1981-83 og står i dag på hjørnet af Møllergade og Dronningemaen i Svendborg. Den 7,5 m høje og 100 tons tunge skulptur består af 600 polerede sorte granitfliser, der er monteret på en betonstruktur. Det enkle greb »at sætte tingene på spidsen« udfolder skulpturen monumentalt og enkelt. En bys linjer er enten horisontale eller vertikale, mens skrå linjer tiltrækker opmærksomhed, her både ved den spændingsfyldte balance og kubens kolossale størrelse.
.

Den sorte kube eller i folkemunde Terningen blev skabt af Jørn Larsen til hjørnet af Møllergade og Havnegade i Svendborg i 1983. Skulpturen, der er i armeret beton beklædt med fliser i poleret svensk granit, er tænkt specifikt ind i det konkrete byrum med stedets skæve plads, belægningen af chaussésten, husene og Sankt Nikolaj Kirke, som spejler sig i skulpturens blanke overflade. De oprindelige forhold er blevet ændret pga. vejomlægninger i 2007, men skulpturen udmærker sig ved Jørn Larsens strenge, enkle og geometriske formsprog.

Den 7,5 m høje og 100 tons tunge skulptur består af 600 polerede sorte granitfliser, der er monteret på en betonstruktur. Det enkle greb »at sætte tingene på spidsen« udfolder skulpturen monumentalt og enkelt. En bys linjer er enten horisontale eller vertikale, mens skrå linjer tiltrækker opmærksomhed, her både ved den spændingsfyldte balance og kubens kolossale størrelse.

Videre læsning

Læs mere om billedkunst i Svendborg Kommune

Læs videre om

Se alle artikler om Billedkunst