Faktaboks

Hans Scherfig
Født
8. april 1905, København
Død
28. januar 1979, Hillerød
Titel
Forfatter, maler
Nationalitet
Dansk
Virkested
Danmark

Biografi

Hans Scherfig viste allerede som elev i Metropolitanskolen et usædvanligt talent for den fortællende billedkunst. 1920-23 udførte han en Verdenshistorie i Billeder, og de farvelagte tuschtegninger åbenbarer en naivistisk, udtryksfuld stil, der er helt analog med den senere udfoldelse som maler, tegner og grafiker. Efter et grundkursus i tegning besluttede S. at blive selvlært maler og lagde de illusionistiske virkemidler på hylden for at koncentrere sig om linien, fladen og farven. Han søgte næring i almuekunstens budskaber og dristige kolorit, i kubismens rytmiske kompositioner, i tidligt religiøst maleri, i 1920rnes dekorative kunst samt ikke mindst i dagbladenes karikaturtegninger med deres overdrevne proportioner og intense linieføring.

Det var således en velorienteret, ung billedkunstner, der påkaldte sig opmærksomheden ved sine debut-udstillinger i 1928. I presse- og kunstnerkredse lagde man mærke til de muntre billeder fra Dyrehavsbakken og bibelhistorien, hvor en saftig kolorit samarbejdede med en stram fladekomposition og alligevel gav plads til poesi og humor. På talrige udstillinger i ind- og udland kan S.' udvikling følges fra begyndelsens kubistiske flademaleri over New York- og Pariseropholdets lineære ekspressionisme frem til hans særlige billedunivers, hvor de maleriske erfaringer lod mytologiske figurer og store dyr tumle sig ubesværet i en detaljeret, tropisk drømmeverden. Ligesom i H.C. Andersens rejsetegninger havde den levende streg et ærinde. Den kunne fortælle om skabninger i fjerne landskaber, bondedans i Kirgisien, politibrutalitet i Harlem eller om enkle hverdagsoplevelser. Hans billedsprog var rigt nok til også at indeholde satiren: Hitler som Rottefængeren fra Hameln, den troskyldige, danske kanin mellem Fællesmarkedets rovdyr eller Arbejdsretsdommeren som den velklædte mandril.

Men der var også plads til ren glæde: Gammeltestamentelige koryfæer, som færdes suverænt i kosmos og oaser med livligt gestikulerende græske sagnhelte, fulgt af musiske gudinder, elefanter, buldrende gennem skoven eller fredeligt fouragerende blandt giraffer og tapirer, der er optaget af kommende eller fuldbyrdede forældreglæder. Pablo Neruda skrev i 1957 i et hyldestbrev til S. efter at have set et af junglemalerierne i jazzhuset Vingården, København: Deres billede indeholder al den omstrejfende poesi, som ingen er i stand til at finde.

Genealogi

Scherfig, Hans Christian, 1905-1979, maler og forfatter. *8.4.1905 i Kbh., ?28.1.1979 i Hillerød, begr. i Kbh. (Ass.). Forældre: Dir. Christian Didrik S. og Claudine Nielsen. ~20.11.1931 på Fr.berg. med maleren Elisabeth Bertha Emilie Karlinsky, *19.5.1904 i Kasten, Østrig, ?13.10.1994 i Græsted, datter af maleren, prof. Anton Heinrich K. og Emilie Adalbertha Wögerer.

Uddannelse

Student 1924; tegnekursus, tekn. sk. 1934.

Videre læsning

Læs videre om

Se alle artikler om billedkunst

Se alle kunstnerbiografier

Eksterne links