Rester af skovdige nord for bassin - fra S
.
Østlige bassinkant - fra VSV
.
Vestlige bassinkant - fra SSØ
.

Faktaboks

Kommune
Hillerød Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
282940
Sted- og lokalitetsnummer
010301-13
Anlæg
Helligkilde, Historisk Tid (dateret 1067 e.Kr. - 2009 e.Kr.)

Original fredningstekst

HORSEKILDEN. Kilden består af et vandfyldt bassin, der nærmest er rektan- gulært og har stensatte kanter. Det måler ca. 9 x 4 m, og er ca. 1 m dybt. Stensætningerne består af 3-4 skifter rå kam- pesten. Ca. 1 m nord for bassinet er endnu en stensætning, der forløber parallelt med bassinets nordlige langside. Ovennævnte mindesmærke må ikke fjernes, flyttes, ændres, ud- jævnes eller beskadiges på nogen anden måde ved henkastning af jord, sten og affald.

Undersøgelseshistorie

1982
Museal besigtigelse - Fredningsstyrelsens FortidsmindeforvaltningKilden består af et vandfyldt bassin, der nærmest er rektangulært og har stensatte kanter. Det måler ca. 9 x 4 m, og er ca. 1 m dybt. Stensætningerne består af 3-4 skifter rå kampesten. Ca. 1 m nord for bassinet er endnu en stensætning, der forløber parallelt med bassinets nordlige langside. Ovennævnte mindesmærke må ikke fjernes, flyttes, ændres, udjævnes eller beskadiges på nogen måde ved henkastning af jord, sten og affald.
1982
Tinglysning - Fredningsstyrelsens Fortidsmindeforvaltning
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi
2018
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi

Helligkilde

Helligkilde, kilde, hvis vand ansås for at være helbredende. Ifølge dansk folketro var "kraften" i vandet på sit højeste valborgsaften (30. april) og sankthansaften (23. juni), som derfor var de foretrukne besøgstider. Det var især gigt, lammelse, sår og bylder, skab og fnat samt mave- og øjensygdomme, man søgte helligkilderne for. Vandet skulle drikkes af nye lerskåle, som bagefter knustes og kastedes i kilden eller ved siden af. Læs videre her.

Historisk tid

Historisk tid er den overordnede betegnelse for tiden efter oldtiden, der afsluttes med vikingetiden. I modsætning til oldtiden foreligger der fra historisk tid også skriftlige kilder, der sammen med de arkæologiske kilder og alt billedmateriale bidrager til studiet af menneskets historie i Danmark i tiden efter oldtiden. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links