Detaljebillede af NV-siden set fra SØ
.
Oversigtsbillede - Helligkilden set fra N
.
Oversigtsbillede - Helligkilden set fra S
.

Faktaboks

Kommune
Vejle Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
280974
Sted- og lokalitetsnummer
170813-304
Anlæg
Helligkilde, Historisk Tid (dateret 1067 e.Kr. - 2009 e.Kr.)

Original fredningstekst

Helligkilde. Kilden består af en åben stensat brønd med ringe dybde. Brøndhullets dia- meter er ca. 1 m. Kilden findes i en ret nyanlagt plantage, nær plantagens skelsten 36. Fredningen afgrænses ved en cirkel med centrum midt i kilden og en diameter på to meter. Ovennævnte mindesmærke må ikke udjævnes, ændres, bebygges eller på nogen anden måde beskadiges ved gravning, beplantning, eller henkastning af jord, sten og affald. Regulering eller ændring af kilden og dens tilløb må kun finde sted med Nationalmuseets samtykke.

Undersøgelseshistorie

2008
Afventer oplysninger - Det Kulturhistoriske CentralregisterHelligkilde
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Helligkilde

Helligkilde, kilde, hvis vand ansås for at være helbredende. Ifølge dansk folketro var "kraften" i vandet på sit højeste valborgsaften (30. april) og sankthansaften (23. juni), som derfor var de foretrukne besøgstider. Det var især gigt, lammelse, sår og bylder, skab og fnat samt mave- og øjensygdomme, man søgte helligkilderne for. Vandet skulle drikkes af nye lerskåle, som bagefter knustes og kastedes i kilden eller ved siden af. Læs videre her.

Historisk tid

Historisk tid er den overordnede betegnelse for tiden efter oldtiden, der afsluttes med vikingetiden. I modsætning til oldtiden foreligger der fra historisk tid også skriftlige kilder, der sammen med de arkæologiske kilder og alt billedmateriale bidrager til studiet af menneskets historie i Danmark i tiden efter oldtiden. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links