Bølgerne slår hårdt mod molen ved indsejlingen til Hvide Sande Havn d. 24. december 2016, dagen inden stormen Urd går i land.

.

Hvide Sande Havn er Danmarks femtestørste fiskerihavn og omdrejningspunktet for erhvervslivet i Hvide Sande. Havnen er en kommunal selvstyrehavn, der er ejet af Ringkøbing-Skjern Kommune. Dens position blev styrket ved en stor udvidelse i 2013, hvor en investering på 148 mio. kr. blev brugt til at øge havnedybden og anlægge nye og forstærkede moler, så større skibe kunne anløbe havnen. Den store investering har udbygget havnen fra at være en betydende fiskerihavn til nu også at være en godshavn og havn for offshorebranchen.

Fiskeriet betyder stadig meget for havnen og byen. Siden udvidelsen er der årligt blevet landet fisk for over 200 mio. kr. Havnen skønnede i 2018, at der samlet er ca. 460 jobs i de virksomheder, der servicerer fiskeriet.

I og omkring Hvide Sande Havn har ca. 40 virksomheder et samarbejde gennem foreningen Hvide Sande Service Group. Alene A/S Hvide Sande Skibs- og Baadebyggeri havde i 2018 ca. 110 ansatte. Værftet var oprindelig beskæftiget med byggeri og vedligeholdelse af fiskefartøjer, men har udviklet sig til også at bygge og reparere andre skibe som fx specialfartøjer til vindmølleindustrien, mindre færger og også husbåde. Til Tivoli i København har man bygget fregatten Sct. Georg III, der fast ligger for anker i Tivoli Søen.

Ud over at være en travl fiskeri- og godshavn er Hvide Sande Havn også en stor turistattraktion.

Trawlerne i Hvide Sande ligger side om side. Fangsten, der landes i havnen, udgjorde 6 % af de samlede landinger i Danmark i 2018.

.

Videre læsning

Læs mere om primære erhverv i Ringkøbing-Skjern Kommune

Se alle artikler om Erhverv og arbejdsmarked