I.H. Mundtsvej 4B ligger på I.H. Mundtsvej 004B i Lyngby-Taarbæk Kommune. Bygningen er fredet og har tinglyst bevaringsdeklaration.

Beskrivelse

Villaen, der er opført til de nuværende ejere, ligger på en smal, stærkt skrånende "koteletgrund" med udsigt over den naturfredede Lyngby Åmose. Villaen er opbygget med en muret kælder/underetage, der optager terrænfaldet i husets bredde. Ovenpå denne ligger på svære, tværstillede træbjælker selve boligdelen som et selvstændigt element: en let trækonstruktion, beklædt med lodretstillede, trykimprægnerede fyrretræsbrædder. Det flade tag er beklædt med tagpap og udstyret med et par "kuppel"-ovenlys til gang og bad. Villaens nordvendte facade brydes alene af indgangsdøren med en spinkel, lejderlignende trappe og fremstår derfor meget tillukket, hvorimod husets øvrige sider åbner sig op mod haven i store glaspartier; sydsiden med et bredt, fortløbende vinduesbånd med brystninger af blåmalede eternitplader, vestgavlen i et stort skydedørsparti i glas ud til den vestvendte terrasse og østgavlen i et mindre glasparti med indgang til husets kælder/underetage.

Husets ydre er overalt intakt, yderdøre og termovinduer er således de originale, ligesådan terrasserne ved gavlene med tilhørende trapper og balustre. I det indre har man i de store træk bevaret huset som ved opførelsen. Således er planen forholdsvis intakt med en bred, længdegående skabsgang – der tillige har kunnet fungere som spisestue og legerum – hvorfra man mod syd har adgang til forældresoveværelse, børneværelse og køkken, mod øst gennem en skydedør til den tværgående opholdsstue og mod vest til et badeværelse med ovenlys. Væsentligste ændring er en (tidlig) sammenlægning af de oprindelige to, meget smalle børneværelser til ét større værelse samt etablering af en spindeltrappe i fyrretræ herfra til underetagen, der ved samme lejlighed indrettedes til kontor. Interiøret er tilsvarende intakt: overalt lakerede fyrretræs bræddegulve (i gangen dog belagt med korkfliser), lofter beklædt med ubehandlede fyrretræsbrædder, desuden plane, hvide døre og skydedøre med originale håndtag, originale skabe i gang og soveværelser og Arne Jacobsens originale køkken med hvidmalede låger og skuffer samt en spiselem, der i stuen fungerer som spiseplads. Arkitektens farvesætning er bibeholdt med bl.a. en blågrøn vægfarve i skabsgangens sofaniche og en blågrå i stuens længdegående skillevæg.

Huset fremtræder vel vedligeholdt og bevaret med stor veneration for Arne Jacobsens oprindelige idé. Området er omfattet af en lokalplan, som skal sikre, at der ikke bygges mindre end 30 meter fra grænsen til naturfredningen af Åmosen.

Videre læsning

Læs videre om

Se alle artikler om

Eksterne links