Flettekors på tårnets nordvæg.

.

Fakta

Malerierne er placeret i tårn. Malerierne er dateret til 1520-1530 (1475-1550 Sengotik). Malerierne er malet af et ukendt værksted.

Kalkmalerierne

Flettekors.
.

Kalkmalerierne i Torslunde Kirke forestiller motivet flettekors.

Kalkmalerierne er bevaringsværdige. Kun svage rester af et flettekors på tårnets nordvæg er bevaret.

Kalkmalerierne er vurderet som mulig behandlingskrævende. Maleriet på tårnets nordvæg står med mange skader i kalk- og farvelag. Det er aldrig blevet istandsat, og en farveudbedring af skaderne vil kunne forbedre maleriets visuelle udtryk.

Kirken

Torslunde Kirke er i romansk tid opført i frådstenskvadre med kor, skib og muligvis apsis og står nu på skråkantsokkel fra 1800-tallet. Skibet fik i 1300-tallet indsat to krydshvælv. Et højt, sydvendt våbenhus blev o. 1250 bygget i munkesten og blev i sen middelalder forhøjet. Våbenhuset har fire rundbuenicher ved hver væg. Vesttårnet med samtidigt krydshvælv og trappehus mod syd er o. 1400 opført i munkesten. Formentlig i anden halvdel af 1400-tallet blev det romanske kor erstattet af et langhuskor, og et smalt sakristi mod øst blev bygget i munkesten med en del genanvendte frådstenskvadre i korets øvre partier. Koret har krydshvælv og sakristiet tøndehvælv. Kirken er hvidkalket fraset tårnet, der står i blank mur.

Videre læsning

Læs mere om kirker i Ishøj Kommune

Se alle artikler om

Eksterne links