Planteornamentikbort langs korbuen.

.

Fakta

Malerierne er placeret i kor og hovedskib. Malerierne er dateret til 1375-1530 (1475-1550 Sengotik og 1375-1475 Gotik). Malerierne er malet af et ukendt værksted.

Kalkmalerierne

Maria i solgissel og stående biskop.
.

Kalkmalerierne i Tranderup Kirke forestiller Kristus/Jesus (Guds søn), Maria (Jesu moder), indvielseskors, indskrifter, bomærker, vrængefigurer og masker. Derudover indeholder kalkmalerierne strøornamenter, geometriske borter, planteornamentik borter, rankeslyngornamenter, andre ornamenter, topornamenter og andre borter. De ornamentale detaljer viser motiverne sparre, blomst (naturalistisk), krabbeblad, stjerne, ranke og blad, træ og busk og frugt og bær.

Kalkmalerierne er meget bevaringsværdige. I kirken er rester efter mindst fem udsmykninger. Den bedst bevarede er i korets og skibets tre hvælv og er dateret ved indskrift til 1518. Udsmykningen på korets vestvæg langs korbuen fortæller, at værkstedet som i 1513 udsmykkede Bregninge Kirke - Ærø Kommune, også har været i Tranderup kirke.

Malerierne i kor og skib er generelt i en tilfredsstillende bevaringstilstand.

Kirken

Tranderup Kirke har romansk kor og skib opført af rå og kløvede kampesten med sokkel og hjørner af kvadre. En romansk apsis blev nedrevet ca. 1450, og korets østgavl muredes i munkesten. Ca. 1500 fik kor og skib hvælv, og et våbenhus i munkesten blev opført på skibets sydside. Vesttårnet er opført i 1832.

Videre læsning

Læs også om

Se alle artikler om

Eksterne links