Passerroset i kvadrat.

.

Fakta

Malerierne er placeret i hovedskib og tårn. Malerierne er dateret til 1500-1784 (1740-1775 Rokoko og 1475-1550 Sengotik). Malerierne er malet af et ukendt værksted.

Kalkmalerierne

Indskrift på dansk.
.

Kalkmalerierne i Vorbasse Kirke forestiller indskrifter. Derudover indeholder kalkmalerierne andre ornamenter og andre borter. De ornamentale detaljer viser motiverne passerroset, ranke og blad og blomst (naturalistisk).

Kalkmalerierne er bevaringsværdige. I kirken findes indskrifter fra 1784 i skibet og to forskellige passerrosetter i tårnet.

Kalkmalerierne er i en generelt set tilfredsstillende bevaringstilstand.

Kirken

Den nuværende kirkes østparti udgøres af et romansk kor og skib, bygget i granitkvadre på skråkantsokkel med indermure i kampesten. Mellem 1500 og 1520 blev den romanske kirke kraftigt forhøjet og desuden udvidet mod vest, hvor der tilføjedes to korte korsarme og et vesttårn. Ved ombygningen blev korbuen ommuret i tegl. Hele kirken har bjælkeloft. Korsarme og tårn er bygget i munkesten med sokkel og enkelte skifter af genanvendte kvadre fra Fitting kirke. Et våbenhus ved den sydlige korsarm er fra 1848. Tårnet og den sydlige korsarm, der begge er kraftigt ommuret i 1880'erne, står i blank mur. De nedre partier af den romanske bygnings syd- og østmur står ligeledes i blank mur, mens resten af kirken er hvidkalket.

Videre læsning

Læs mere om kirker i Billund Kommune

Se alle artikler om

Eksterne links