Den ca. 7 m høje bronzestatue af Otto von Bismarck er placeret i tårnets niche. Over statuen i et bånd på tårnet stod følgende indskrift: »Wir deutsche fürchten Gott, sonst nichts auf der Welt« (Vi tyskere frygter Gud, ellers intet andet i verden). Foto fra første del af 1900-tallet.
.
Den traditionelle Knivsbergfest er siden 1947 blevet arrangeret af foreningen Deutsches Jugendverband og er i dag fortrinsvis for børn og unge. Over en weekend i juni afholdes bl.a. sportsaktiviteter og et festarrangement, den såkaldte Muldenfest, med sang, dans og taler.
.

I 1893 indrettede tysksindede sønderjyder det 97 m høje Knivsberg (Knivsbjerg) til samlingssted. Et 45 m højt granittårn og en statue af Otto von Bismarck blev opført 1898‑1901; statuen blev flyttet i 1919 og siden genrejst ved Askbjerg (tysk: Aschberg) ved Eckernförde i Slesvig-Holsten. I 1930’erne fik Knivsbjergfesterne nazistisk tilsnit, og under Besættelsen brugte Luftwaffe, det tyske luftvåben, stedet til radiosendere. Danske modstandsfolk sprængte tårnet d. 16. august 1945. Resterne blev overdækket med jord og markeret med en mindemur. Knivsbjergfesterne blev genoptaget i 1947; de første år under politiovervågning. I 1962 blev der anlagt en mindelund for de knap 6.000 faldne fra det tyske mindretal i de to verdenskrige.

Videre læsning

Læs mere om Kulturhistoriske museer og kulturarv i Aabenraa Kommune

Læs videre om

Se alle artikler om Monumenter og mindesmærker