I virksomheden LINAK, der er grundlagt i 1907, har man holdt fast i en nær tilknytning mellem administration og produktion. Et administrationsområde, som ses her, ligger lige ved siden af produktionsområdet, kun adskilt af en glasvæg.
.

Ikke langt fra Danfoss på Als ligger LINAK med sine karakteristiske runde hovedbygninger. Som alsisk industrisucces er LINAK yngre end Danfoss. Den nyuddannede maskiningeniør Bent Jensen overtog i 1976 sin farfars maskinværksted, der siden grundlæggelsen i 1907 havde haft landbruget som hovedkunde. I sin søgen efter en ny forretningsidé udviklede han en ny metode, der elektrisk kunne udføre indstillinger på en kørestol for en ven, og det blev begyndelsen til en international koncern baseret på udvikling og produktion af elektriske aktuatorsystemer. Fra 1984 skete det under navnet LINAK, en sammentrækning af lineær og aktuator.

De lineære aktuatorer kendes bl.a. fra hæve-sænke-borde, men anvendesogså til at bevæge emner som sengeog stole og benyttes både i behandlingssektoren, industri, landbrug og handel samt på kontorer og til mobile enheder. Virksomheden er ejet af Bent Jensen og hans familie. Den er siden 1980’erne vokset i et hastigt tempo og er i dag en global virksomhed med produktion i Danmark, Slovakiet, Kina, Thailand og USA og datterselskaber i omkring 30 lande. Virksomheden beskæftigede i 2020 omkring 2.400 medarbejdere, heraf ca. 1.200 på fabrikken og i hovedkvarteret i Guderup på Als.

Videre læsning

Læs mere om Erhverv og arbejdsmarked i Sønderborg Kommune

Læs videre om

Se alle artikler om Erhverv og arbejdsmarked