Oversigtsfoto set fra S
.
Vejen over broen set fra V
.
Oversigtsfoto set fra S
.

Faktaboks

Kommune
Favrskov Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
231349
Sted- og lokalitetsnummer
150501-109
Anlæg
Bro, Historisk Tid (dateret 1067 e.Kr. - 2009 e.Kr.)

Original fredningstekst

Mølballe Bro. Tøndehvælvet bro, der er opført af råt tildannede granitkvadrer. Gennemløbet er 4,3 m langt, 2,5 m højt og 2,5 m bredt. Hele facaden måler 8 m i bredden og 3,8 m i højden. Gennemløbet er forlænget ved afgangen med en betonkonstruktion. Denne er sammen med den moderne vejbelægning ikke omfattet af fredningen.

Undersøgelseshistorie

1987
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorMølballe Bro. Tøndehvælvet bro, der er opført af råt tildannede granitkvadrer. Gennemløbet er 4,3 m langt, 2,5 m højt og 2,5 m bredt. Hele facaden måler 8 m i bredden og 3,8 m i højden. Gennemløbet er forlænget ved afgangen med en betonkonstruktion. Denne er sammen med den moderne vejbelægning ikke omfattet af fredningen.
1987
Tinglysning - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
1988
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Middelalder og Renæssance
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Mod syd ses den oprindelige facade. Mod nord (afgangen) betonkonstruktion.
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumBro.
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum

Bro

Broer er blevet bygget siden forhistorisk tid, dog i begyndelsen i en primitiv form, hvor træstammer eller langstrakte klippestykker blev væltet hen over en kløft eller et mindre vandløb. I takt med mere organiseret transport af mennesker og gods opstod behovet for permanente broer. Dette blev først erkendt af sumererne og egypterne, som for over 5000 år siden byggede et betydeligt antal buebroer af murværk, og af kineserne, der opførte broer for over 4000 år siden. For de permanente broer var det foretrukne byggemateriale mursten eller natursten; sidstnævnte er det mest holdbare af alle, som det bevidnes af de mange broer og bygværker, der har overlevet gennem flere tusinde år. Læs videre her.

Historisk tid

Historisk tid er den overordnede betegnelse for tiden efter oldtiden, der afsluttes med vikingetiden. I modsætning til oldtiden foreligger der fra historisk tid også skriftlige kilder, der sammen med de arkæologiske kilder og alt billedmateriale bidrager til studiet af menneskets historie i Danmark i tiden efter oldtiden. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links