Majstangen
.

Majstangen ligger på Nordby Hovedgade 27 i Samsø Kommune. Bygningen er fredet.

Beskrivelse

Majstangen står centralt i Nordby hvor Hovedgaden deler sig i to. Majstangen står ved siden af Klokketårnet umiddelbart vest for gadekæret. Det lille område omkring Majstangen afgrænses af et grønmalet stakit. Majstangen er udført af træ, hvoraf den nederste halvdel er malet grøn og den øverste del er malet hvid med røde båndslyng op til spidsen. Her er monteret et tremastet skib, der ligeledes er udført af træ og malet i rødt, sort og hvidt. Majstangen er tillige monteret med en flagline.

Miljømæssig værdi

Majstangens miljømæssige værdi knytter sig til den centrale placering i Nordby i tæt forbindelse med Klokketårnet. Majstangens placering, hvor Nordby Hovedgade deler sig i Skolestræde, med nærliggende bygnings gavl og det omgivende stakit gør, at der skabes et rum omkring stangen og, hvorved dens funktion som et centralt pejlemærke landsbyen understreges. Majstangens farverigdom bidrager væsentlig til og understreger Nordbys velbevarede og autentiske landsbymiljø.

Kulturhistorisk værdi

Den kulturhistoriske værdi ved Majstangen knytter sig til den farverige bemaling og det tremastede skib i toppen, der forbinder Majstangen med Nordbys årlige traditionelle Sommer i by-optog med blomstersmykkede heste og ryttere, hvor man fejrer sommerens komme den første søndag efter Pinse. Fejringen af sommerens komme er en tradition, der i Nordeuropa kan spores tilbage til middelalderen og som udover i Nordby på Samsø endnu fejres på andre mindre danske øer, herunder Strynø, hvor der er bevaret et Majtræ. En del af Sommer i by- traditionen var hjembringelsen af et træ til byen, der blev pyntet og hvorefter der var fest for byens beboere. I landets mere træfattige områder, eksempelvis på Samsø og Strynø, var det ikke muligt at opdrive et træ af anselig størrelse og derfor har man opstillet en majstang som en del af den årlige Sommer i by fejring.

Arkitektonisk værdi

Den arkitektoniske værdi ved Majstangen knytter sig til dens anselige højde og dens farverige bemaling. Endelig kommer det tremastede skib på toppen, der med sejl og takkelage udgør en iøjnefaldende og festlig øvre afslutning på Majstangen.

Videre læsning

Læs videre om

Se alle artikler om

Eksterne links