Faktaboks

Mogens Jørgensen
Født
26. februar 1914, København
Titel
Maler
Nationalitet
Dansk
Virkested
Danmark

Biografi

Mogens Jørgensen arbejdede i sine yngre år i den figurative maletradition, som prægede Rostrup Bøyesens skole. Men fra begyndelsen af 1950erne frigjorde han sig fra det genkendelige og skabte sine første helt nonfigurative billeder, hvor han arbejder med linier og farver som rent billedmæssige elementer. Det var en periode, som J. selv har kaldt "den geometriske", og som kom til at vare godt 5 år. Efter en rundrejse i Frankrig i 1950, hvor glasmosaikkerne i de store, gotiske katedraler blev studeret, rettede han sin interesse mod kirkeudsmykninger. J. gik fra starten ind for at sætte samtidens præg på de gamle huse. Han blev en af de betydeligste repræsentanter for ønsket om at skabe fornyelse i den kirkelige kunst ved brug af abstrakte virkemidler.

Med originalitet og frimodighed har han tilføjet nye elementer til gamle kirkerum under hensyntagen til stedets ånd og identitet. Det berømte nonfigurative loft, malet i tempera, i Hover Kirke fra 1955 var starten. Denne første abstrakte udsmykning i et ældre kirkerum vakte stor opsigt, og siden har J. sammen med ægtefællen, arkitekten og skulptøren Gudrun Steenberg udført en bemærkelsesværdig lang række af glasmosaikker, altertavler, vævninger og lyskompostioner til utallige kirker. De kunstneriske bestræbelser kulminerede med realiseringen af glaskirken i Täby uden for Stockholm i 1971-77. Gudrun Steenberg var arkitekten og J. billedkunstneren, og kirken er et vellykket eksempel på kunstnerens generelle stræben efter at få billedkunst, arkitektur og omgivelser til at udgøre en helhed. I de abstrakte glasmosaikker anvender kunstneren lyset som en kunstnerisk medskaber gennem dets modulering af rummet. Samtidig ser han lyset som et sindbillede, hvor netop glassets gennemskinnelighed gør det til en selvfølgelig budbringer om det guddommelige.

Genealogi

Jørgensen, Mogens Henri, *1914, maler. *26.2.1914 i Kbh. Forældre: Grosserer, vinhdl. Charles Valdemar J. og Ellen Vestergaard. ~25.1.1944 i Brønshøj med billedh., ark. Gudrun Elisabeth Steenberg, *21.5.1914 i Göteborg, ?2.3.1998 i Kbh., datter af telegrafkommissær Charles S. og Anna Emma Maria Hendén.

Uddannelse

Elev af P. Rostrup Bøyesen 1932-33; Kunstakad. Kbh., freskosk. (Elof Risebye) 1941.

Videre læsning

Læs videre om

Se alle artikler om billedkunst

Se alle kunstnerbiografier

Eksterne links