I Klampenborg ligger kunstmuseet Ordrupgaard, som åbnede for offentligheden i 1918 og drives af staten. Museets samling rummer fransk impressionisme og postimpressionisme samt dansk guldaldermaleri og værker af senere kunstnere som Vilhelm Hammershøi og L.A. Ring. Ved siden af den faste samling viser Ordrupgaard skiftende særudstillinger. I 2005 blev det oprindelige hus fra 1916‑18 udvidet med en markant tilbygning af arkitekten Zaha Hadid, og takket være en privat donation blev arkitekten Finn Juhls hus på en tilstødende grund en del af museet i 2008. Endnu en udvidelse af Ordrupgaard er på vej med en underjordisk fløj tegnet af arkitektfirmaet Snøhetta, der ventes at stå færdig i 2019.

Ordrupgaards omgivelser er tegnet af landskabsarkitekt Valdemar Fabricius Hansen i årene 1916‑18 og omfatter adgangsarealets fredede bøgeskov, den velbevarede nyklassicistiske rosenhave med buksbom- og takshække, den store sandstensterrasse samt en landskabelig del. Parken består af en afdeling med skulpturer af danske og internationale kunstnere som Jeppe Hein, hvis Semicircular Mirror Labyrinth II fra 2013 er opstillet her. I 2016 åbnede også en kunstlegeplads med bl.a. tvillingebrødrene Doug og Mike Starns bambuslabyrint Geometry of Innocence fra 2018 og Olafur Elíassons Vær i vejret fra 2016.

Den krævende opgave at udvide arkitekt Gotfred Tvedes nyklassicistiske bygning fra 1918 blev lagt i hænderne på den irakiskfødte arkitekt Zaha Hadid. Hun valgte en løsning, hvor det nye er helt fremmed fra det oprindelige, men funktionelt elegant sammenføjet. Den sorte, indfarvede lavabeton er støbt på stedet, og ikke to former er ens. Udvidelsen rummer syv udstillingsrum, café, foredragssal og foyer og giver samtidig en oplevelse af samtidsarkitektur.

.

Videre læsning

Læs mere om Billedkunst i Gentofte Kommune

Læs videre om

Se alle artikler om Billedkunst