Øregaard Museum åbnede i 1921 som et museum for dansk kunst med tilknytning til København og Nordsjælland. Museet har fokus på perioden fra 1750 til 1950. Bygningen fra 1808 er tegnet af Joseph Ramée, der også tegnede parken, der blev anlagt som en romantisk have med slyngede stier, enkeltstående træer og kurvet sø.
.

Øregaard Museum er et kunstmuseum i Hellerup.

Den tidligere sommerbolig Øregaard åbnede som museum i 1921 med en samling af dansk kunst med motiver fra København og Nordsjælland, skænket af Julie og Jacob Hegel, tidligere direktør for Gyldendal.

Siden har Øregaard Museum udbygget samlingen, så den i dag er fordelt på dansk billedkunst fra perioden 1750‑1950 med tilknytning til København og Nordsjælland samt møbler og kunsthåndværk fra årtierne omkring husets opførelse. Både ukendte og kendte danske kunstnere som Jens Juel, C.W. Eckersberg, J.Th. Lundbye, Martinus Rørbye, Vilhelm Kyhn, Paul Fischer, Jais Nielsen og Olaf Rude er repræsenteret. Møblerne er udført af møbelsnedkere som J.C. Lillie, og samlingen af kunsthåndværk rummer bl.a. sølvarbejder af københavnske mestre og porcelæn fra Den Kongelige Porcelainsfabrik.

Øregaard Museum viser værker fra samlingen i sommerperioden, mens resten af året er viet til særudstillinger, hvor museet har en lang tradition for at sætte fokus på kunstnere, som af forskellige grunde har været oversete eller skrevet ud af kunsthistorien. Det gælder især mange kvindelige kunstnere, men også mandlige, der er blevet glemt i takt med tidernes skiftende kunstsyn. Museet har bl.a. vist Elisabeth Jerichau Baumann, Gerda Wegener, Marie Krøyer, Franciska Clausen, Carl Bloch og Sigurd Swane. I de seneste ti år har museet også introduceret internationale kunstnere, som sjældent har været vist i Danmark, bl.a. Lee Miller, Man Ray, Meret Oppenheim og Aleksandr Archipenko.

Øregaard Museum er i dag en selvejende institution og modtager støtte fra Gentofte Kommune. I årene 2008‑10 gennemgik den fredede hovedbygning en omfattende istandsættelse, der blev fulgt op af en renovering af ejendommens sidebygning fra 1868, der blev indrettet til café og formidlingslokale. Som et nyt element opførtes i 2017 Spejlscenen, en pavillon i parken, som anvendes til teater, musik og kulturelle aktiviteter i det grønne.

Videre læsning

Læs mere om Billedkunst i Gentofte Kommune

Læs videre om

Se alle artikler om Billedkunst