Faktaboks

Kommune
Læsø Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
0820640
Sted- og lokalitetsnummer
100501-16
Anlæg
Sagnsten, Historisk Tid (dateret 1536 e.Kr. - 1799 e.Kr.)

Original fredningstekst

Sagnsten, -Doktorstenen- eller -Doktorens Sten-. Oprindelig stor stenblok, der er sprængt i én stor og mange mindre sten. Den største måler 3 x 2,5 m og er 1,2 m høj. Stenen er højest mod nord og skråner derfra mod syd. Toppen er temmelig flad, men har afsprængte partier. Siderne har skarp sprængkant mod topfladen, og de har alle afsprængte partier. Af de mindre partier er to ret store: a) 2 x 1,5 m og 0,8 m høj, skarpkantet; b) 2,5 x 2 m stor og 1 m høj, trekantet. Øvrige sten er mindre, men af varierende størrelse. Sagn: Den store sten, der har målt 4 x 4 m, var samlingssted for hyrdedrengene i gammel tid. Den blev sprængt med dynamit, tilsyneladende formålsløst, da de store sten stadig ligger på stedet. Sit navn fik den efter en læge Biester, der søgte at udvinde salt ved inddæmning nær stenen. Stenen ligger på Kringelrøn, tæt syd for et meget vandfyldt område.

Undersøgelseshistorie

2004
Tinglysning - KUAS, Fortidsminder
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske MuseumSagnsten, "Doktorstenen". Beliggende i udyrket vådområde mellem Langerøn og Kringelrøn.

Historisk tid

Historisk tid er den overordnede betegnelse for tiden efter oldtiden, der afsluttes med vikingetiden. I modsætning til oldtiden foreligger der fra historisk tid også skriftlige kilder, der sammen med de arkæologiske kilder og alt billedmateriale bidrager til studiet af menneskets historie i Danmark i tiden efter oldtiden. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links