Fenrisstenen 24
.
Fenrisstenen 23
.
Fenrisstenen 22
.

Faktaboks

Kommune
Bornholms Regionskommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
523597
Sted- og lokalitetsnummer
060406-339
Anlæg
Sagnsten, Historisk Tid (dateret 1067 e.Kr. - 2012 e.Kr.)

Original fredningstekst

Fr.nr. 5235:97 Sagnsten, Fenrisstenen. Stenen er en 0,9 x 0,9 m stor og 0,5 m høj gnejsblok. Blokken har fem dybe riller på oversiden efter brug som slibesten. Sagn: Er kastet af jætten Fenris efter Ibs Kirke, hvorfra han hørte klokkerne ringe. Der er aftryk af Fenris’ hånd på stenen. Fenrisstenen ligger i Gyldensåen ca. 250 m SV for broen ved Lindholmgård følgende åens forløb.

Undersøgelseshistorie

2012
Museal besigtigelse - Kroppedal Museum, ArkæologiSagnsten kaldet "Fenrisstenen". Er en gnejsblok med sliberiller, som ligger i Gyldensåen ca. 250 m SV for broen ved Lindholmgård følgende åens forløb. Stenen er 90 x 85 x 50 cm lang, bred og høj. Den ligger i åen ca. 2 m fra vestbredden. Den har på oversiden fem op til 60 cm lange sliberiller, hvoraf de fire er paralleltliggende. Rillerne er op til 3 cm brede og 2,5 cm dybe og er glatte i bunden. I tværsnit halvcirkelformede til ovale. Sagn: Er kastet af trolden eller jætten Fenris efter Ibs Kirke, hvorfra han hørte klokkerne ringe. Der er aftryk af Fenris' hånd på stenen. Det var i pestens tid, og kun to mennesker var tilbage på øen.

Historisk tid

Historisk tid er den overordnede betegnelse for tiden efter oldtiden, der afsluttes med vikingetiden. I modsætning til oldtiden foreligger der fra historisk tid også skriftlige kilder, der sammen med de arkæologiske kilder og alt billedmateriale bidrager til studiet af menneskets historie i Danmark i tiden efter oldtiden. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links