Oversigt set fra Ø.
.
Udløb og gelænder mod S, set fra Ø
.
Udløb i S, set fra SØ
.

Faktaboks

Kommune
Vesthimmerlands Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
1611120
Sted- og lokalitetsnummer
130910-251
Anlæg
Bro, Historisk Tid (dateret 1067 e.Kr. - 2009 e.Kr.)

Original fredningstekst

I skel mellem 7g Boldrup By, Stenild, Nørager kommune, Nordjyllands amt og 8a Torup By, Simested, Ålestrup kommune, Viborg amt Torup Bro. Broen er opført af granitkvadrer med tændehvælving. Gennemløbet er 4 m bredt og 8 m langt. Afstanden fra underkanten af buestikstenen til vandoverfladen er ca. 1,6 m. Hver facade er 2,2 m høj og 8 m bred. De vinkelstillede brofæster indsnævrer vandløbet både ved slug og afgang. Gennemløbet er forlænget ca. 1 m i hver ende med en betonoverligger. Broen ligger på en eng. Landevejen fører over en ny bro 50 m mod syd. Torsdal bæk løber under broen.

Undersøgelseshistorie

2008
Afventer oplysninger - Det Kulturhistoriske CentralregisterBro
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet.
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske MuseumKvaderstensbro i græseng.

Bro

Broer er blevet bygget siden forhistorisk tid, dog i begyndelsen i en primitiv form, hvor træstammer eller langstrakte klippestykker blev væltet hen over en kløft eller et mindre vandløb. I takt med mere organiseret transport af mennesker og gods opstod behovet for permanente broer. Dette blev først erkendt af sumererne og egypterne, som for over 5000 år siden byggede et betydeligt antal buebroer af murværk, og af kineserne, der opførte broer for over 4000 år siden. For de permanente broer var det foretrukne byggemateriale mursten eller natursten; sidstnævnte er det mest holdbare af alle, som det bevidnes af de mange broer og bygværker, der har overlevet gennem flere tusinde år. Læs videre her.

Historisk tid

Historisk tid er den overordnede betegnelse for tiden efter oldtiden, der afsluttes med vikingetiden. I modsætning til oldtiden foreligger der fra historisk tid også skriftlige kilder, der sammen med de arkæologiske kilder og alt billedmateriale bidrager til studiet af menneskets historie i Danmark i tiden efter oldtiden. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links