Søren Robert Lund brugte skibet som metafor, da han tegnede ARKEN. Den lange kunstakse rejser sig skarpt i landskabet, samtidig med at det er uklart, om skibet sejler eller synker. På tværs af aksen er opstillet Elmgreen & Dragsets Powerless Structures, Fig. 101, hvor den klassiske rytterstatue er blevet til et legende barn; en elegant kommentar til museet som en institution, der hverken kan eller vil udfylde de traditionelle rammer.

.
I sommeren 2019 indvies ARKENWALK, en 2,2 km lang gangsti mellem Ishøj Station og kunstmuseet ARKEN. Bag projektet står kunstmuseet ARKEN, Realdania og Ishøj Kommune. Kunststien er udviklet i et samarbejde mellem arkitekt Kristine Jensens Tegnestue, Creator Projects og kunstneren Jeppe Hein.
.

Kunstmuseet ARKEN Museum for Moderne Kunst ligger midt i Strandparken på Københavns Vestegn. Museet blev indviet i 1996 og blev bygget for at give området syd for København adgang til kunst og kultur samt gøre området til en væsentlig del af det danske kulturliv.

Museet huser i dag en af Skandinaviens fineste samlinger af samtidskunst og har lige fra begyndelsen sat brugeren i centrum. ARKEN er især kendt for sine mange skiftende udstillinger med moderne kunst og samtidskunst og for sine undervisningsaktiviteter. Også husets særprægede maritime arkitektur med den spidse stævn, der monumentalt stikker frem i terrænet omgivet af vand, klitter og grønne områder, er karakteristisk for museet.

Det første kunstværk, man møder, når man ankommer til ARKEN, er Elmgreen & Dragsets (Michael Elmgreen og Ingar Dragset) store bronzeskulptur af en lille dreng på en gyngehest Powerless Structures, Fig. 101 fra 2012 (opstillet 2016). Muntert hilser den alle velkommen som en ironisk kommentar til klassiske rytterstatuer.

Det nære landskab omkring ARKEN blev redefineret i 2016 af Møller og Grønborg A/S, som under overskriften »Kunstens Ø« skabte en lagunepark omkring museet. I dag er museet forbundet med broer til det omgivende landskab, og hver dag tager ihærdige kajakroere turen rundt om museet. Går man på opdagelse i terrænet, har man mulighed for at opleve værker af bl.a. Antony Gormley, Jeppe Hein, Eva Steen Christensen og Peter Bonnén. Naturen omkring museet er desuden kendetegnet ved et rigt fugleliv, store indsøer og det åbne udsyn til himmelhvælvet. Ishøj Strand ligger et stenkast fra museet, og området byder på legeplads, spisepladser, strandcafé, vandrerhjem og lystbådehavn.

Bygningen

Museumsbygningen er tegnet af den danske arkitekt Søren Robert Lund, der overraskende vandt konkurrencen om at bygge landets nye store museumsbygning, mens han stadig var ung arkitektstuderende. Med sin dekonstruktivistisk inspirerede arkitektur er ARKEN placeret som et gigantisk strandet skib i landskabet. Mest karakteristisk for museet er den 150 m lange kunstakse, der har form som skroget på et skib, men også museets skibsformede café, den sanselige røde ubådslignende biakse, de rå betongulve, koøjer og høje, tunge ståldøre med synlige bolte leder tankerne i retning af et skib. Arken er blevet udvidet to gange siden. I 2008 ved C.F. Møllers tegnestue og i 2009 med et nyt indgangsparti tegnet af Søren Robert Lund (SRL arkitekter).

Samlingen

ARKENs samling består af dansk, nordisk og international samtidskunst primært fra perioden efter 1990. To røde tråde løber igennem samlingen. Den ene er fokuseret på kunst, der handler om det moderne menneskes eksistens. Den anden på samtidskunst, som gennem nye former, materialer og medier handler om og udfordrer selve kunstbegrebet. Som eksponenter for disse to linjer står den britiske kunstner Damien Hirst og den tyske kunstner Anselm Reyle. Værker af begge er permanent udstillede på museet med sale dedikeret kun til dem. Danske kunstnere som Olafur Elíasson, Kirstine Roepstorff, Sophia Kalkau, Tal R og Lea Porsager er rigt repræsenteret på museet.

Udstillingerne

Museets udstillingsprogram rummer både den helt nye eksperimenterende kunst og den lidt ældre. Store internationale navne har tidligere været vist i nye fortolkninger, fx Pablo Picasso, Frida Kahlo, Niki de Saint Phalle og Andy Warhol, men også en bred vifte af dansk kunst, herunder Skagensmalerne og Gerda Wegener. En stor del af udstillingsprogrammet er viet til dansk og international samtidskunst, og der har været vist værker af kunstnere som Christian Boltanski, Candice Breitz, Michael Kvium og Katharina Grosse. Hver sommer afholder museet en udendørs samtidskunstudstilling.

Museets formidling er omfattende og målrettet til bl.a. børn og unge, voksne og familier med børn. Ofte udviklet gennem forskning i samarbejde med eksterne partnere, fx museets outreach-projekt, et medborgerskabsprojekt og deltagerisme i kunstmuseet.

Videre læsning

Læs mere om kunstinstitutioner i Ishøj Kommune

Se alle artikler om Billedkunst