Der er to parallelle satsninger på kunst og kultur i Ishøj Kommune, dels ARKEN Museum for Moderne Kunst, det store internationale museum for samtidskunst, dels det engagerende kulturtilbud i Ishøj Kultur Café. Samtidig er der i forbindelse med udviklingen af nye boligområder blevet satset på kunst i det offentlige rum. Med satsning på brede kulturarrangementer som Vestegnens Kulturuge ønsker Ishøj Kommune at samle det kulturelt bredt sammensatte område.

Kunstinstitutioner

ARKENs næsten 12.000 medlemmer af KLUB ARKEN markerer et museum med en bred opbakning, og med den nyanlagte park omkring bygningen får publikum mulighed for at se internationale kunstnere i det offentlige rum. I en firlænget gård på Vejleåvej har Ishøj Kunstforening til huse. Her har foreningens ca. 100 medlemmer mulighed for at udstille. Foreningen afholder kurser, ture og udstillinger. Også Ishøj Kultur Café arrangerer udstillinger af lokale og landskendte kunstnere.

Kunst i det offentlige rum

Vejleå Kirke har en totaludsmykning af Peter Brandes. Udsmykningen består bl.a. af seks store trekantede glasmalerier og et syvende glasmaleri, der har form af to bånd gennem bygningen. Indefra opleves de store glasmalerier i samspil med det udefrakommende lys, og udefra oplyser glasmalerierne kirken om aftenen.

.

I Ishøj Byhave, der blev anlagt i 1978, er opstillet skulpturen Isbjørnen fra 1979 af Sven Bovin, som studenterne danser rundt om efter dimissionen. Overfor står en anden skulptur i granit, Fossile fragmenter af en nutid fra 1985, af Ole Hempel. Over en periode på knap ti år fra 2001 til 2010 var Bjørn Nørgaard konsulent for Arbejdernes Andels Boligforenings (AAB55) renovering af Ishøjplanen (i dag Vejleåparken), og han udformede pladsen Byens Lunge i 2004.

Byens veludviklede stisystem har 38 tunneler, som er bemalet af lokale kunstnere. En af dem, Jørgen Schwaner, dekorerede fra 1976 til 1990 14.000 m2 passager i kommunens stisystem. Langs ruten fra Ishøj Station til kunstmuseet ARKEN har billedkunstneren og designeren Thomas Dambo opstillet 52 fuglekasser til berigelse af turen. I forbindelse med Dambos store projekt i omegnen af København De seks glemte kæmper er en kæmpe træfigur, Oscar under broen fra 2016, opstillet ved Ishøj Strand.

På vejen fra Ishøj Station til kunstmuseet ARKEN har kunstneren Thomas Dambo placeret 52 Camouflagefuglehuse af genbrugstræ, der ved deres underfundige bemalinger skjuler sig i bymiljøet. Det gælder bl.a. denne fuglekasse under en rustanløben betonmur, der er malet ind i overfladen. Med dette visuelle greb trækker Dambo på sin fortid som streetart-kunstner. Mere end 3.500 fuglekasser er blevet opsat over hele verden.

.

Videre læsning

Læs mere om kultur i Ishøj Kommune

Læs også om

Se alle artikler om Monumenter og mindesmærker

Se alle artikler om Billedkunst