Strandparken er en kunstigt anlagt strandpark langs Køge Bugt på tværs af Brøndby, Vallensbæk, Ishøj og Greve Kommuner. Strandparkens største områder hører til Brøndby og Ishøj Kommuner, mens blot den allervestligste del er beliggende i Greve Kommune.
Ideen om at anlægge en strandpark med badestrande langs Køge Bugt blev allerede fremsat i Den Grønne Betænkning fra 1936. Der skulle dog gå helt frem til 1977, før det første spadestik til den kommende strandpark blev taget.
Det storstilede, 500 ha store landvindingsprojekt blev planlagt af arkitekterne Ib Andersen, Elith Juul Møller og Niels Thougaard, mens selve landskabsplanlægningen var lagt i hænderne på arkitekterne Svend Algren og Peter L. Stephensen. Kystlinjen blev flyttet ca. 500 m længere ud i Køge Bugt som kunstige barriereøer, der blev anlagt på naturlige sandbanker foran den oprindelige kystlinje. Barriereøerne blev udformet, så de forblev stabile i forhold til de fremherskende vind- og strømforhold. Samtidig skulle hele anlægget svare nogenlunde til den kyst, der ville have udviklet sig af sig selv, hvis man havde ventet omkring 100 år. De nyanlagte klitrækker på barriereøerne blev tilplantet med marehalm og sandhjælme for at dæmpe erosionen. Foran klitrækkerne ud mod Køge Bugt blev der anlagt store sandstrande, mens der mellem klitrækkerne og den oprindelige kyst opstod store lagunesøer, som adskilles af tværgående tanger med broer. Lille Vejlesø og Jægersø er på hhv. ca. 41 og ca. 39 ha. Begge søer opstod i forbindelse med etableringen af Strandparken. Desuden blev der anlagt fire lystbådehavne. For at give Strandparken et så autentisk udtryk som muligt fik både strandhuse, klubhuse, livreddertårne, skiltning og andet udstyr en rå og nøgtern udformning. De nye badestrande blev allerede taget i brug af befolkningen i sommeren 1979, men den officielle indvielse af Strandparken (oprindelig kaldet Køge Bugt Strandpark) fandt først sted d. 8. juni 1980.
Strandparken beskytter de kystnære villaområder mod oversvømmelse, og søerne og strandene udgør samtidig et vigtigt yngle- og rasteområde for trækkende vandfugle. Ellers er Strandparken overvejende et rekreativt område, som ud over badestrandene også er hjemsted for bl.a. kunstmuseet ARKEN og Ishøj Naturcenters formidlingssted Havhytten. Forskellige stisystemer forbinder Strandparken med andre rekreative områder i Ishøj Kommune som kolonihaveforeningerne mellem Ishøj Landsby og Lille Vejleå, Ishøj Golfs golfbane og Lille Vejleå samt området omkring landsbyen Tranegilde. Stierne benyttes af både cyklister og fodgængere. Blandt stierne er den 20 km lange natursti mellem Strandparken og Hedeland Naturpark i Høje-Taastrup Kommune. Omkring Strandparken findes desuden en Kløversti på 5,5 km. I 2014 fik Ishøj Naturcenter formidlingshuset Havhytten på Ishøj Tange, der supplerer Skovhytten i Ishøj Dyrepark og Aktivitetscampen ved Tranegilde som formidlingssteder.
Strandparken blev i 1996 udvidet med kunstmuseet ARKEN ved Ishøj Havn. Museet, som siden 2016 har ligget på Kunstens Ø omgivet af vand, laguner, klitter og plantninger, nås via fem broer. Øen er tegnet af arkitekt- og planlægningsfirmaet Møller & Grønborg med Schul Landskabsarkitekter.
I dag strækker Strandparken sig gennem Brøndby, Vallensbæk, Greve og Ishøj Kommuner og indgår sammen med Vallensbækkilen, Store Vejleådal og Vestskoven som en vigtig del af Vestegnens rekreative landskab.
Størstedelen af den østlige barriereø ligger i Brøndby Kommune, og mellem barriereøen og den oprindelige, tætbebyggede kyst findes de fire lavvandede lagunesøer Ringebæk Sø, Stubbe Sø, Maglebæk Sø og Holmesø.
Åbningen mellem den vestlige og den østlige barriereø ind til Vallensbæk og Ishøj Havne ligger på tværs af grænsen mellem Vallensbæk og Ishøj Kommuner. Øst for Vallensbæk Havn ligger den ca. 15 ha store Ringebæk Sø, som strækker sig hen over grænsen til Brøndby Kommune. Strandparken omfatter hele Ishøj og Brøndby Kommuners kyststrækning samt hele Vallensbæk Kommunes 2 km lange kyststrækning. Strandparken ejes og drives af interessentskabet Strandparken I/S.
Vallensbæk Havn og lystbådenes hvide master titter frem bag de bevoksede klitter i Strandparken, hvor de besøgende nyder solskinnet på en lun septemberdag. Strandparken består af to kunstigt anlagte barriereøer, hvoraf en lille del af den østlige barriereø strækker sig ind i Vallensbæk Kommune. Fra havnen kan man ad Svingelstien følge barriereøen østpå ind i Brøndby Kommune og videre til Strandparkens afslutning ved Avedøre Holme.